A használt lakások négyzetméterára 247 ezer forint lett Vásárhelyen a hónap végére

237

Február végén a megye legnagyobb városai közül Szegeden a használt lakások négyzetméterára 444 ezer forint volt, Hódmezővásárhelyen 247 ezer forintot, Szentesen pedig 166 ezer forintot tett ki, Csongrádon pedig 151 ezer forint volt – derül ki az ingatlan.com elemzéséből.

A koronavírus-járvány negatív hatásai miatt megtorpant a piac. A következő időszakban azonban újabb élénkülés jöhet, elsősorban a lakáspiaci forgalom növekedhet – derül ki az ingatlan.com több mint 480 ezer eladó használt lakás és ház hirdetés adatain alapuló elemzéséből, amely Csongrád-Csanád megyében lévő használt lakások és családi házak piacán történt változásokat és a február végi helyzetet mutatja be részletesen.

A lakáspiaci élénkülést jól mutatja, hogy a KSH hivatalos statisztikái szerint 2015 és a múlt év harmadik negyedéve között 74 százalékkal nőtt a használt lakóingatlanok – azaz a családi házak és lakások – átlagos négyzetméterára.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője azt mondta:

,,Az egész országra jellemző, hosszú távú áremelkedés hátterében több tényező áll. A reálbérek emelkedése, a gazdasági fejlődés, a járvány kitöréséig javuló munkaerőpiaci helyzet mellett az állami lakásprogram, azaz a családi otthonteremtési kedvezmény keretében elérhető támogatások is segítették a lakáspiaci élénkülést.”

Az ingatlan.com medián négyzetméterárakon alapuló elemzése szerint a megye legnagyobb városaiban és ingatlanpiaci szempontból keresett településein – többek között Szegeden, Csongrádon, Hódmezővásárhelyen, Szentesen – eladásra kínált lakások és házak négyzetméterára idén február végén 236 ezer forintnál járt, ami 102 százalékos emelkedésnek felel meg 2015 tavaszához képest.

Szegeden 148 százalékkal 444 ezer forintra nőttek az árak. A megye többi nagyvárosa közül Hódmezővásárhelyen 121 százalékkal 247 ezer forintra nőttek a négyzetméterárak. Közben Szentesen 57 százalékos drágulás következett be, így az ingatlan.com adatai szerint 166 ezer forint volt a medián négyzetméterár februárban.

Az ingatlan.com szakembere a következő időszakban várható ingatlanpiaci fejleményekről azt mondta:

,,A lakáspiacon a járvány miatti bizonytalanság lecsengése után, a már említett lakástámogatási megoldások, valamint a gazdaság újraindulása eredményeként élénkülés várható, de ez elsősorban a lakáspiaci forgalomban fog jelentkezni. Azaz a múlt évhez képest emelkedhet az adásvételek száma, durva áremelkedés viszont várhatóan nem kíséri majd ezt az élénkülést, mert a lakóingatlanok ára az utóbbi években látott drágulás miatt elérte a megfizethetőség határait”.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!