Egykettőre nő a honatyák bére: hétfőtől 1,2 millió jár nekik

136

Hétfőtől havi 107 ezer forinttal nő a honatyák fizetése, akik ha bizottsági tagsággal bírnak, akkor 1,7 millió forintot keresnek jövő hónaptól.

A KSH csütörtöki jelentése szerint tavaly 9,7 százalékkal nőtt a bruttó átlagkereset, és mivel a képviselők fizetése a bruttó átlagkeresethez van kötve, ezért az emelést vita nélkül, automatikusan kapják.

Ez azt jelenti, hogy a képviselői alapfizetés bruttó 1 millió 103 ezer forint helyett 1 millió 211 ezer forintra nő, de érdemes hozzátenni, hogy a legtöbb képviselő amúgy is többet kap ennél, hiszen bizottsági helyekért és egyéb pozíciókért is jár még pénz. Egy országgyűlési képviselő bizottsági tagsággal például 1,7 milliót kap, a bizottságok alelnökei pedig már 1,8 millió feletti összeggel gazdagodnak egy hónapban.

Kétmilliónál többet a frakcióvezető-helyettesek, bizottsági elnökök és jegyzők kapnak, az újság szerint hét frakcióvezető, a hat parlamenti alelnök és a háznagy bére több mint 214 ezerrel növekszik, 2 millió 421 ezer forintot kapnak.

A legjobban Kövér László járt: a házelnök 290 ezer forinttal költhet többet havonta, a fizetése több, mint 3 millió forint – összehasonlításképpen egy egyetemet végzett kezdő pedagógus bére 2021-ben 203 ezer forint, vagyis a politikus annak a tizenötszörösét keresi.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!