Márki-Zay: a tartozásokat visszafizetjük, 30 év után befektetőket hozunk a városba

616

Polgármesterré választásának harmadik évfordulóján visszatekinthető sajtótájékoztatót tartott Márki-Zay Péter. Hódmezővásárhely polgármestere több témáról is beszélt, jelen cikkünkben a város gazdasági helyzetét érintő részeket mutatjuk be.

Márki-Zay elmondása szerint a lakosság csak 2018 februárjában szembesülhetett a város addig eltitkolt anyagi helyzetével. A szórólapokon hirdetett számvetésből kihagytak 3 milliárd forint hiányzó pénzt – ezt már nekik kellett befizetni a város kasszájába, az államkincstári számlákra, vagy a kifizetetlen beszállítói tartozásokra.

A Belügyminisztériumtól még 2011 és 2014 között kapott támogatások szabálytalan felhasználása miatt eddig három visszafizetési kötelezettségnek tett eleget az önkormányzat, az utolsó tétel felülvizsgálata folyamatban van. 2020 végéig összesen 960 millió forintot fizettek vissza.

Más településekkel összehasonlítva Hódmezővásárhely az elmúlt 30 év vesztese volt

– jelentette ki a polgármester. Nem jöttek nagyobb cégek, a térségben utoljára készült el az elkerülő út, a régió fürdői közül a vásárhelyi az utolsó helyen állt, felszámolták a város műszaki iskoláját, a diplomás fiatalok elköltöztek. Hogy ez változzon, a városházán fiatal szakemberekből felállítottak egy Gazdaságfejlesztési és Városmarketing szervezetet, akik stratégiaalkotással, pályázatírással és a munkáltatók támogatásával foglalkoznak. Az idei évben tucatnyi vásárhelyi cég nyert több tízmilliós munkahely megtartó, bővítő pályázatot, bejelentette vásárhelyi beruházását két gyorsétteremlánc, – a McDonald’s és a KFC és több új beruházás is indult az ipari parkban.

A város költségvetését tavaly több negatív hatás is érte: gépjárműadó elvonás (124 millió forint), reklámadó megszűnése (14 millió forint), ingyenes parkolás (33 millió forint), idegenforgalmiadó kiesés (5 millió forint), strand és sportlétesítmények vesztesége (170 millió forint). Ugyanakkor takarékos gazdálkodással több millió forintot tudtak megtakarítani: mobiltelefon szolgáltatóváltás (5 millió forint), hulladékszállítás kiszervezése (70 millió forint), bankváltás és hitelkiváltás (20 millió forint), ipari parki ingatlan értékesítés (233 millió forint).

A város költségvetésének rendezése érdekében inflációkövető lakbéremelést folytatnak, de az ebből befolyt összegből ingatlan karbantartást végeznek majd és január 1-től 20 családnak havonta 10-10 ezer forint támogatást adnak szociális alapon.

A munkabérek és az élelmiszerek áremelkedése miatt a közétkeztetés 7,15%-kal drágult januártól, a diétás étkezésnél az emelkedés 9,81%, de ezek még így sem fedezik a szolgáltatás költségeit.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!