Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

,,El is kell ezeket mondani, hiszen több mint 40 évig nem volt szabad róluk beszélni”

A kommunizmus áldozatainak emléknapján rendezett online konferencián tartott előadást Miklós Péter történész, a hódmezővásárhelyi Emlékpont szakmai tanácsadója „A pokol szele érintette meg az embert” Gulácsy Lajos református püspök a Gulágon címmel – tájékottatta oldalunkat a Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ.

2001 óta február 25-e, a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja. A Gulág Alapítvány egyházi személyek a GULÁG fogságában témájában rendezett egész napos online konferenciát.

Miklós Péter előadásból kiderül, hogy Gulácsy Lajos (1925–2016) kárpátaljai református lelkész, majd szülőföldjének a szovjet kommunista diktatúra bukása utáni püspöke többször (írott visszaemlékezésben, interjúban, előadásban) elevenítette föl a Gulágon eltöltött éveit a nyilvánosság előtt: harag, düh és elfogultság nélkül, sőt némi derűvel és bámulatra méltó Istenhittel. Emlékezései nemcsak a szovjet kényszermunkatáborok világának embertelenségére, de a „túlélés” technikáinak spirituális tartalmára is rávilágítanak.

Miklós Péter fölhívta a figyelmet arra, hogy Gulácsy Lajos az államszocializmus korát bemutató vásárhelyi közgyűjtemény, az Emlékpont vendége volt 2015 áprilisában. Hazánk szovjet megszállásának hetvenedik évfordulójára emlékezve, a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékéve kapcsán az intézményben rendezett tematikus rendezvénysorozat egyik eseményén került fölidézésre egy beszélgetés keretében Gulácsy életének az az időszaka, amelynek
során több mint hét esztendőt a Gulágon töltött.

„Sajnos sok szomorú dolgot lehetne elmondani, ami a második világháború és a sztálinizmus évei alatt történt. És el is kell ezeket mondani, hiszen több mint negyven évig nem volt szabad róluk beszélni. Ma már nem is nagyon van, aki beszéljen róla. A kárpátaljaiak közül, akik átélték a Gulágot, már csak hárman vagyunk életben. Mi tapasztaltuk, hogy a nagy nyomorúságban is ott volt az Isten áldása – és békességet adott a szívekbe”

– fogalmazta meg az Emlékpontban az akkor kilencvenéves Gulácsy Lajos.

vmc_kozlemeny

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!