Magyar Önkormányzatok Szövetsége – újabb jogkört vonnának el az önkormányzatoktól?

266

Szegeden tartotta újabb tanácskozását a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ). A költségvetéssel és az ehhez kapcsolódó kormányzati elvonásokkal járó problémák mellett a MÖSZ dél-magyarországi tagozatának képviselői találkoztak Nyirati Klára (Baja) vezetésével, valamint bejelentették a MÖSZ Megyei Jogú Városok tagozatának megalakulását is. A kormányzat lehet, hogy egy kulcsfontosságú jogkört szeretne elvenni a helyi önkormányzatoktól.

Botka László, mint a szerdai esemény házigazdája elmondta, a megbeszéléseik fő témája az volt, hogyan tudják segíteni az állampolgárok védekezését helyi szinten, elsősorban a közszolgáltatásokkal és a közvetlen segítségnyújtás formájában.

Válsághelyzet járványügyileg és gazdaságilag is súlyos hazánkban elmondása szerint. Szükség van a kormányzat és az önkormányzatok együttműködésére, ám amíg azt látja, hogy a legtöbb európai ország önkormányzatait segítik kormányzati szinten (Ausztria, Németország, Nagy-Britannia), addig a magyar kormány kétfrontos háborút vív a járvány és az önkormányzatok ellen.

Elmondta, Szegedet 16 milliárd forintos kár érte tavaly március óta, ám ebből csak 6 milliárd a járványhelyzet következtében, 10 milliárd forint a kormányzati elvonások miatt. Az iparűzési adó megfelezés 2,6 milliárd forint, lenullázták a tömegközlekedés támogatást, a gépjárműadó elvonás 500 millió forintot vett ki a kasszából.

Nyirati Klára Dél-Magyarországi régió vezetője arról beszélt, hogy sajnos jelenleg a párttitkári rendszer felé halad a 30 éves önkormányzatiság, amelynek leépülése nem hirtelen történt, de az utóbbi években nagyon felgyorsult. Ezt a folyamatot meg kell állítani, és hangsúlyozta, nem pártpolitikai alapon. Az európai követelményeknek viszont meg kell felelni az önkormányzatiság tekintetében. Elhangzott, ebben a régióban 100 polgármester a MÖSZ tagja.

Pécs polgármestere, Péterffy Attila kiemelte, hogy a központi kormányzat újabb jogkört vonna el az önkormányzatoktól, mégpedig az egyik legfontosabb, nem adminisztratív intézkedést, a településrendezési jogkört. Erről írt a Népszava is. A hivatalos indok a hatósági ügyintézés egyszerűsítése, illetve a bürokráciacsökkentés. Bár a cikk elsősorban Budapestről szól, de érintené, érintené az ötlet a vidéki önkormányzatokat is, amely alapján elképzelhető, hogy korlátozzák a kerületi, illetve települési önkormányzatok építési szabályzat alkotási jogkörét. Péterffy elmondta, a városrendezési tervet a kormányzat igyekszik kivenni az önkormányzatok kezéből és úgy tudja, a kormányhivatalhoz kerülnének ezek a nem pusztán adminisztratív feladatok.

Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere ismét elmondta, hogy azok a feladatok, amiket elvettek a helyi önkormányzatoktól, a központi rendszerekbe téve, azon feladatokat kormányzatilag rosszabb hatásfokkal látják el.

Beszélt még a kompenzációkról, illetve a helyreállítási uniós források elosztásáról. Ezzel kapcsolatban még mindig nem konzultáltak az önkormányzatokkal, mondta. Félő, hogy ezek elosztásában is pártpolitikai szempontok fognak majd itthon érvényesülni. Ám ha megkapnák a kompenzációt ők is, akkor könnyedén meg tudnák a felmerülő problémáikat helyben oldani.

Az eseményen bejelentették, hogy megalakult a Magyar Önkormányzatok Szövetségének Megyei Jogú Városok tagozata, amelynek elnöki tisztségét Péterffy Attila látja el.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!