24 órás sztrájk lesz ma a makói Continental gumigyárban

163

Emelik a tétet Makón a Continental gumigyárban: egynapos sztrájk veszi ma kezdetét.

A múlt szerdai figyelmeztető sztrájk után szombaton 8 órára szüntették be a munkát a dolgozók. Miután a cég azóta sem tárgyalt velük, szerdára immár 24 órás sztrájkot hirdettek, a munkát szerdán 14 órától csütörtök 14 óráig szüntetik be– közölte a Makói Gumiipari Szakszervezet és a Gumiipari Szakszervezeti Szövetség.

A Continental AG Contitech Fluid Automotive Hungária Kft. telephelyén dolgozók továbbra is tiltakoznak a számukra kedvezőtlen módon megváltoztatott munkakörülmények, egyebek között a túl sok túlóra és a tíz évnél hosszabb ideje ott dolgozók plusz juttatásainak elvétele ellen – összegezte röviden a követeléseket Radics Gábor a GSZSZ elnöke.

A szakszervezet azt szeretné elérni, hogy a munkáltató változtatás nélkül vezesse vissza tavaly nyáron felmondott kollektív szerződés tartalmi elemeit, ne éljen vissza a rabszolgatörvény adta végtelen és kénye, kedve szerint elrendelhető túlóráztatási lehetőséggel, s ne vegye el a 10 évnél régebb óta ott dolgozók plusz juttatásait. Az érdekvédőknek a helyzet rendezésére tett áthidaló javaslatait a cégvezetés rendre lesöpörte, ezért Radics szerint nem maradt más nyomásgyakorlási eszköz csak a sztrájk. Mivel a két munkabeszüntetést követően sem változott a helyzet, a szakszervezet mára 24 órás munkabeszüntetést hirdetett.

A gyárban működő Makói Gumiipari Szakszervezet szórólapon is tájékoztatja a munkavállalókat a sztrájk részleteiről, a dolgozók jogairól és a munkabeszüntetés idejére is érvényes kötelezettségekről – számolt be a szakszervezetek.hu. Az MGSZ a tájékoztatóban leszögezi: a sztrájk jogszerű, tehát a munkáltató nem akadályozhatja meg. A szórólapon arra is felhívja a figyelmet a szakszervezet, hogy a sztrájkban csak a cég alkalmazottai vehetnek részt, a kölcsönzött munkavállalók hiába is szolidárisak, nem tehetik le a munkát. Erre az a magyarázat, hogy ők nem a Continental AG Contitech Fluid Automotive Hungária Kft., hanem egy munkaerő közvetítő cég alkalmazottai. A szakszervezet – szintén a szórólapon – felkéri azokat a dolgozókat, akik nem akarnak sztrájkolni, hogy maradéktalanul végezzék el a munkájukat.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!