Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

A vásárhelyi nyilasok történetéről is olvashatunk

Összevont számmal, jórészt az elbeszélt történelem témaköreit vizsgáló dolgozatokkal jelent meg az Emlékpont tudományos folyóirata, az Emlékeztető. Az ötödik évfolyamánál tartó kiadvány száz oldalon féltucatnyi tanulmányt és nyolc könyvismertetést tartalmaz. A kötet online is elérhető a vásárhelyi közgyűjtemény honlapján – tájékoztatta szerkesztőségünket az intézmény.

2016-ban indult a hódmezővásárhelyi Emlékpont tudományos folyóirata, amely jellemzően egy-egy témakör mentén gyűjti össze és jelenteti meg a huszadik század második felével foglalkozó kutatók cikkeit. A 2020. évi összevont szám a Magyar Tudományos Akadémia és a Szegedi Tudományegyetem Elbeszélt Történelem és Történelemtanítás Kutatócsoportjával együttműködésben jelent meg.

A kiadvány első felében a Jancsák Csaba főiskolai docens vezetésével működő kutatócsoport tagjainak tanulmányai között szó esik a holokauszt oktatásáról, a magyar és a vajdasági történelemtanításról, a doni
áttörés interaktív tanórai feldolgozásáról, az oral history források alkalmazhatóságáról, valamint a szabadulószobákról is.

A Műhely fejezetben Vincze Gábor, az Emlékpont történésze a hódmezővásárhelyi nyilasok 1945 utáni történetéről szolgál adalékokkal, míg a Szemle rovatban a közelmúltban megjelent történelmi könyvek elemzései olvashatóak döntően Miklós Péter, a kiadvány főszerkesztője tollából.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!