Fekete-Győr András a Momentum miniszterelnök-jelöltje

84

Fekete-Győr András, a Momentum elnöke lesz a párt miniszterelnök-jelöltje az ellenzéki pártok által tartott idei előválasztáson – jelentette be a párt vasárnapi online sajtótájékoztatóján.

Az „Új Magyarország Programban” a Momentum jogi reformokat ígér: független ügyészséget, jogállami eszközökkel valóban elszámoltatható politikusokat, illetve közvetlen köztársasági elnök választást. Fekete-Győr András az új oktatás egyformán elérhető versenyképes tudásról és az egyéni szorgalom érvényesüléséről kell szóljon, az egészségügy pedig a mindenhol elérhető magas színvonalról. Zöld programot is hirdetett, például évente százezer lakás energetikai felújítását vállalnák, illetve azt, hogy 2035-től csak elektromos autó legyenek forgalomba helyezhetők. A gazdasági célok között kiemelte az euró bevezetését és 2030-ra szeretnék elérni a négynapos munkahetet. Utóbbihoz szükséges, hogy a munkaerő képzettebb legyen (ezért is szükséges az oktatási reform), vagyis kevesebb munkában töltött idővel magasabb érték legyen előállítható.

Elképzelésük szerint „Magyarország-részvényt” kapna minden magyar, vagyis az állami cégek sikereiből mindenki egyformán részesülhetne. A nyugdíjrendszer reformjának szükségességét hangsúlyozta: mindenkinek egyéni nyugdíjszámlája lenne, az előtakarékosságának, a befizetéseinek egy részét pedig felvehetné bárki, ha azt a saját fejlődésére fordítaná.

Az ellenzéki pártok megállapodásban rögzítették, hogy előválasztás útján kívánják kiválasztani a közös miniszterelnök-jelöltet. Eddig a pártok közül Jakab Péter, a Jobbik elnöke jelezte, hogy szívesen vállalja a jelöltséget, de végleges pártdöntést még nem született erről. A pártok szövetségén kívülről két jelölt neve ismert: Pálinkás József egykori MTA-elnök az általa létrehozott Új Világ Néppárt jelöltjeként, valamint Márky-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester, a Mindenki Magyarországa Mozgalom vezetője jelentette be indulását az előválasztáson.

Az ellenzék legkésőbb október 23-án tervezi bemutatni jelöltjeit a 2022-es parlamenti választásokra.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!