Többen tervezik a teljes iparűzési adó befizetését Vásárhelyen

569

Régóta tudni lehet, milyen érzékenyen érinti az önkormányzatokat a helyi iparűzési adó kormányzati lehetőségként felajánlott 1%-os csökkentése a mikro-, kis- és középvállalkozások részére. Ezzel ugyanis, állítják városvezetők egységesen, alapszolgáltatások kerülhetnek veszélybe, amennyiben ezekre nem érkezik kormányzati kompenzáció. Ennek hatására már többen felajánlották, hogy a teljes összeget, tehát a korrigált nettó árbevétel 2%-át befizetik.

Az alapvető szolgáltatások fenntartásához, a rászorulók segítése vagy éppen a fejlesztési önerőhöz szükség lenne a vállalkozások által fizetendő korrigált nettó árbevétel 2%-ára, azaz a helyi iparűzési adóra. Akad, akinek nagyon is jól jön az, hogy a kormányzat csökkentette ennek az adónak a mennyiségét, még akkor is, ha ez bevételhez kötött adónem. A vendéglátók, a rendezvényszervezők például nem tudnak mostanában dolgozni és bevételt szerezni ezáltal. Így akadt olyan vállalkozás már, aki jelezte a polgármesteri hivatalnak, hogy nem tudja megengedni magának, hogy ne éljen a kormány felajánlásával.

A városvezetés nevében az Ügyfélkapun küldtek üzenetet a helyi mikro-, kis- és középvállalkozóknak, de a város is azt kérte, hogy azok támogassák befizetésükkel az önkormányzatot, akik megtehetik és akiket nem terhel komolyabban ez az adónem, akiket nem sodort bajba a gazdasági válság, akiknek a vállalkozását nem veszélyezteti az iparűzési adó befizetése. Az üzenetet elküldték levél formájában is az érintetteknek.

Akadt olyan vállalkozás, amely meg sem várta az üzenet megérkezését, máris kinyilvánította támogatási szándékát az adónem teljes összegének befizetésével. Ilyen vállalkozás 19 főt foglalkoztató Gordiusz Kft., amelynek ügyvezetője, Nagy Sándor szerint például nekik nem olyan nagy tétel az elengedett 1%. A Vásárhelyi Médiacentrum érdeklődésére elmondta, hogy ez a tavalyi év alapján mintegy 2 millió forint, amelyről így ez alapján lemondanak, mint kedvezmény. Ezt szerencsére ki tudják gazdálkodni, mert őket kevésbé érintette a válság, még ha megrendeléseik valamennyire csökkentek is.

Ami számukra nagyobb teher, az a béreken lévő, a munkavállalókat és a munkáltatókat terhelő adók és járulékok, ennek mérséklése nagyobb segítséget jelentene nekik a helyi iparűzési adó megfelezésénél.

Ezt az 1%-ot tehát nem igénylik vissza. Úgy látják, ezzel nem a várossal, hanem annak polgáraival szúrnának ki, beleértve saját munkavállalóikat is. Hasonló indokok alapján Nagy Sándor úgy látja, az ő ismeretségi körében többségében vannak azok az érintett vállalkozók, akik nem fognak élni az adóvisszaigénylés lehetőségével, vagy a a különbözetet inkább befizetik a város kasszájába.

Ahogy arról a polgármester egy Facebook posztjában korábban írt, a kedvezmény igénybevétele esetén is többféleképpen tudja a közösséget támogatni.

A Hódmezővásárhely Sportjáért Alapítvány, mint közhasznú szervezet részére a 18203088-06010785-40010019 számú bankszámlára felajánlásokat tehetnek, amellyel a helyi sportszervezetek működését segítheti.

Továbbá az önkormányzat minden évben felajánlásokat gyűjt a gyerekek mindennapjainak jobbá tételére, ezeket a közcélú adományokat a
10400559-00032625-00000006 számú bankszámlára lehet utalni. Az ide beérkező összegeket kizárólag hátrányos helyzetű gyermekek étkeztetésére, játszóterek felújítására, óvodák fejlesztésére, ifjúsági klub működtetésére és gyermekkarácsony megrendezésére fordítják.

Amennyiben az iparűzési adójával kapcsolatban további kérdése van bárkinek, hívhatja a 62/530-156-os közvetlen telefonszámot, vagy az ado@hodmezovasarhely.hu e-mail címre is írhat, illetve személyesen a Polgármesteri Hivatal fsz. 14. irodáján is felteheti kérdéseit.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!