Kevés embert oltanak be hetente Vásárhelyen koronavírus ellen- az oltóponton órákat kell sorban állni érte

910

Nem csak Hódmezővásárhelyen, hanem országosan is nagyon kevés embert oltanak be hetente koronavírus ellen. Ha azonban sorra is kerül az, aki veszélyeztetett, rossz körülményekkel találkozhat. Órákon keresztüli sorban állás a reggeli hidegben, távolságtartás nélkül. Ez történt a napokban egy vásárhelyi oltóponton, a Kórházban.

„40 ember áll (80 feletti) a kapuban. Éhesek, fáznak, fáradtak az oltásra váró öregek. Így kell ezt? Szégyen!!!!Ennyit érünk” – írja facebookján egy vásárhelyi hölgy.

A poszt alatt többen is embertelen körülményekre panaszkodnak, olyanok, akik már átestek a covid elleni oltáson. Van, aki azt írta, hogy 86 éves édesapjával 45 percet álltak a hidegben, mire a parkolóból bejutottak a kórház udvarába. A rendszer jelenleg így működik. Az oltásszervezés lassan halad – mondja Mester János háziorvos, úgy véli a 60%-os átoltottság elérése fél év alatt, szinte lehetetlen:

A háziorvosokat bevonták az oltásszervezésbe, meg kell szerveznünk, hogy oltópontokra menjenek az emberek, illetve a rendelőben is oltjuk őket. Hogy mennyi embert tudunk vakcinával ellátni egy héten, az attól függ, mennyi oltóanyagot kapunk. Nagyjából 20-24 embert oltunk hetente.

-mondja Mester János, háziorvos.

Nem tudni, hogy ki-mikor kerül sorra, ha regisztrál a vakcinainfo.gov.hu-n, éppen ezért hozták létre a vakcina kalkulátort, ami, minél fiatalabb valaki, annál távolabbi időpontra teszi az oltást. A 30-asok például 2021 decemberében kaphatják meg az első oltást. Mester János szerint ez valószínűleg nem áll távol a valóságtól.

Ahhoz, hogy az oltás érjen valamit, körülbelül 6 millió embernek kellene megkapni a vakcinát, ezt 3-4 hónap alatt kellene teljesíteni, erre realitás nincsen.

-tette hozzá.

A háziorvosok nyakába sok szervezési feladat szakadt, amin többféle módon is lehetne egyszerűsíteni, azonban a legnagyobb baj az, hogy nincs elég oltóanyag. Ha a háziorvosi praxisok eleget kapnának belőle, zökkenőmentesen haladhatna az oltási folyamat.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!