Három hetet kaptak a tartozók, hogy befizessék a tb-t

254

Mint arról beszámoltunk, február 12-étől érvénytelen annak a TAJ-száma, aki legalább 6 havi egészségügyi szolgáltatási járulékkal tartozik. A Pénzügyminisztérium szombaton közölte, még több mint három hetet biztosítanak a tartozás rendezésére.

Havonta 8 ezer forintot kell fizetnie, akinek nincs egészségbiztosítása, de a szociálisan rászorultak ez alól mentesülhetnek. Rajtuk kívül hetvenezren maradhatnak TAJ-szám nélkül, kiesve a társadalombiztosítási ellátásból – írtuk február elején.

Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára arról tájékoztatta az MTI-t: hogy minél többen tudják időben rendezni járuléktartozásukat, újabb felhívást küld az érintetteknek az adóhivatal, így több mint három hét haladékot nyernek járulékügyük intézésére azok, akiknek a törvény alapján érvénytelenné válna a taj-száma.

Az államtitkár szerint a 75.588 tartozó közel fele hosszabb ideje külföldön él, csak ezt eddig – annak ellenére, hogy kellett volna – nem jelentették be az egészségbiztosítási szervnek.

A NAV azok részére, akik elérték a hat hónapnyi járulékösszeget meghaladó tartozást, már csütörtökön megkezdte az újabb figyelemfelhívó és tájékoztató levelek kiküldését.

A NAV csak március 10-én adja át a több mint hat hónappal tartozók adatait a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőnek (NEAK). Az egészségügyi hivatal ezt követően érvényteleníti az érintettek taj-számát, ami azzal jár, hogy az állami egészségügyi szolgáltatás ingyenesen már nem vehető igénybe – magyarázta az államtitkár.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!