Nagyobb tárolóhelyek és törés nélküli szemek a Dió 896 Kft beruházásának köszönhetően

242

A térségben egyedülálló technológiával építettek 5 új silót a hódmezővásárhelyi Dió 896 Kft. telephelyén. A 3050 köbméteres tárolókat kutatók tervezték és 3 területen is áttörést értek el a gabonatárolásban. A 30 méter magas tornyokba terelő elemeket építettek, ezzel megakadályozva a szemek szabadesését és széttörését. A be-, és kitárolás során keletkező szállópor mennyisége is jelentősen alacsonyabb az újépítésű silók esetében és a belső rész szellőztetése is hatékonyabb, mint korábban. A 660 milliós beruházásra 364 milliós állami és Európai Uniós támogatást is kapott a vásárhelyi illetőségű cég.

A kezdetben műtrágyák és növényvédő szerek értékesítésével foglalkozó hódmezővásárhelyi Dió 896 Kft. néhány éve mezőgazdasági terménykereskedelemmel és tárolással is foglalkozik. 2015-ben gabonatisztító és szárító berendezést építtettek, 2021-re pedig 7 darab 3050 köbméteres magtároló siló is áll telephelyükön melyekben összesen 30 ezer tonna terményt tárolnak.

Horváth László Csaba ügyvezető igazgató elmondta, olyan termelőknek tárolják a terményeit, akik nem rendelkeznek saját tárolóeszközökkel, illetve tisztító szárítóval. Mivel egy ilyen szárítót és kezelő technológiát
felépíteni egy bizonyos méret alatt nem tanácsos, tette hozzá.

A 30 méter magas tornyok tervezése során a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kutatóival működött együtt a vásárhelyi cég. A nemrégiben használatba vett silók a gabonatárolás 3 területén is áttörést értek el. A be-, és kitárolás során alacsonyabb a szállópor mennyisége és a belső szellőztetés is hatékonyabb a korábbinál.

Dr. Kardos László, a Gate Nonprofit Kft. K+F igazgatója elmondta, 30 méter magasról kezdődik a betárolás. Ha ilyen magasságból leejtünk egy magot, tette hozzá, akkor az el fog porladni. Így 20-30 tonna termény elporlad de az egész toronyra hatással lesz a porladás és a kezdeti törésveszteség.

Horváth László Csaba szerint pozitívak a visszajelzések a térségben egyedülálló fejlesztéssel kapcsolatban. A kevesebb összetört szem miatt jobb hatékonyságot értek el a korábbinál, így hosszútávon megtérülhet a 660 milliós befektetés.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!