Szabó Zoltán Ferenc szerint így teljesen felesleges volt a szerdai tárgyalás Gulyás Gergellyel

882

Interjút adott a Vásárhelyi Médiacentrumnak Szabó Zoltán Ferenc, Szentes polgármestere, aki jelen volt szerdán a Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszterrel történt tárgyláson, ahol a 25 ezer fő feletti, nem megyei jogú városok vezetőit fogadták. Szabó elmondta, a tárgyalások folytatódnak még, ám annyira konkrétumok nélküli volt a hétfőn meghirdetett szerdai találkozó, hogy mindenki azt kérdezte, ez így mire volt jó.

Szabó Elmondta, nagy reményekkel indultak a Gulyás Gergellyel történő találkozóra. Elmondta, a hírek korábban úgy szóltak, hogy január végéig lezajlanak ezek a tárgyalások. Csongrád Csanád megyében egyébként Szentes az egyetlen olyan település, amely 25 ezer fő feletti, de nem megyei jogú. 

A találkozó előtte egyeztetésre voltak hivatalosak a Fővárosi Polgármesteri Hivatalba, A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) meghívásából, amely szövetségnek ők amúgy nem a tagjai. Itt kidolgoztak egy stratégiát, azt illetően, hogy milyen pontok szerint szeretnének haladni majd a tárgyaláson. Három fontos pontja volt ennek:

  • A helyi iparűzési adó
  • A védekezés államtól átvállalt részének költségei, illetve
  • Az elvont egyéb adók. 

Az volt a meglátásuk, hogy a kompenzációk semmiképp sem lehetnek egyénileg, egy önkormányzatra szabottak, és hogy ennek egy konszenzuson kellene alapulnia, minden érintett településre nézve ugyanazokkal a feltételekkel. Ezáltal tehát a kormány ne tegyen különbséget állampolgár és állampolgár között, megyei jogú státusz illetve települési lélekszám alapján se. 

Konkrétumok nélküli találkozó

A találkozón csak a 23 települési polgármester vehetett részt. Noha a sajtót már 15 órára odahívták, ők még 16.30-kor is bent voltak a tárgyaláson. 

A Médiacentrumnak Szabó is csak Gémesi György MÖSZ elnök szavait tudta idézni, aki azt mondta a találkozó után, hogy úgy mennek haza, hogy semmi nincs a tarsolyukban. Sajnos, mondta Szabó Zoltán Ferenc, a helyi lakosságnak továbbra sem tudnak semmit sem mondani a költségvetés bevételi oldalával kapcsolatban. 

A költségvetést egyébként február 15-ig kellett benyújtani a képviselő testület elé, március 15-ig pedig el kell fogadni azt. Ráadásul ugyebár, tette hozzá, nullásnak kell lenni a költségvetésnek, nem lehet mínuszos. 

A polgármesterek a tárgyaláson egyébként elmondták, hogy a koronavírus és a központi elvonások miatt súlyos károkat szenvedhetnek el a városok. Ám Gulyás Gergely már a tárgyalás elején elmondta, hogy mivel a finanszírozás kérdését egy kormányrendelet szabályozza, ő maga egy kormányrendeletet nem bírálhat felül. Ezzel gyakorlatilag kimondta, hogy semmiben nem fognak tudni megegyezni.

A találkozó lényege a tájékozódás volt, semmilyen támpontot nem kaptak a polgármesterek. Szentes például még nem fogadta el az idei évi költségvetést. Hétfőn szerette volna elfogadni, de hétfőn írta levél a szerdai tárgyalásról, így azt elhalasztotta, utólag látja, teljesen hiába.

Annyit sikerült megtudni csupán, hogy pénteken a megyei jogú városok vezetőivel ül le Gulyás Gergely, a jövő héten valamikor pedig Budapesttel. Ezek után március végéig fogják megtartani, mégis csak egyesével a további megbeszéléseket.

Eső után köpönyeg – vagy még akkor sem?

A kompenzációról leghamarabb április közepén jöhet ki kormányrendelet. Magyarán 2 hónap múlva derülhet ki bármi, de addig el kell fogadni a költségvetést, vonta le a polgármester a konklúziót. Szentes jelenleg nem tud nullás költségvetéssel számolni. A városban 340 millió Ft az iparűzési adó kiesés, 258 millió forint a szolidaritási hozzájárulás, a gépjárműadó elvonás mértéke 90 millió Ft.

Ha az kiesett iparűzési adót kompenzálnák is 100 százalékban, az sem lenne elég.  

Folytatódnak tehát a tárgyalások a települési vezetőkkel, csak ebben az esetben az ott lévő polgármesterek nem értették, mi szükség is volt akkor a szerdai tárgyalásra.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!