Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Tárgyalás után sem tudnak semmit az állami kompenzációról a nagyvárosok

Ma Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter meghívta azt a 23 polgármestert, akik 25 ezer fő feletti települést vezetnek, de nem fővárosi kerület és nem megyei jogú város. A Magyar Önkormányzatok Szövetsége sajtótájékoztatót tartott a tárgyalás után, elmondásuk szerint nem tudtak meg konkrétumokat.

Gémesi György, a szövetség felidézte: az iparűzési adó megfelezése, a gépjárműadó elvétele, a parkolás ingyenessé tétele jelentősen lecsökkentette az önkormányzatok mozgásterét.

Három pontos javaslattal érkeztek szerdai tárgyalásra, ebből a legfontosabb, hogy a 25 ezer főnél kevesebb lakosú településekhez hasonlóan őket is teljes mértékben kompenzálják. Továbbá szeretnék, ha a járvánnyal kapcsolatos költségek kompenzációs lehetőségeit megvizsgálnák és a gépjárműadót visszaadnák az önkormányzatoknak. Gémesi elmondása szerint Gulyás azt mondta: nincs felhatalmazva a kormánydöntés átírására. Így a három kérésük nem teljesült és az sem derült ki, mi indokolta 10 fideszes megyei jogú város 1,38 milliárdos extra támogatását karácsonykor.

Nyirati Klára, Baja polgármestere kifejtette: hatalmas reményekkel jöttek, abban reménykedtek, kapnak egy számot, százalékot, mennyivel kompenzálja a kormány a városaikat. A költségvetést február 15-ig kellett benyújtani, de a bevételi oldalon sok a bizonytalanság. A kétórás tárgyalás után még mindig nem tudják, mennyiből gazdálkodnak majd idén, meg tudják-e tartani az önkormányzati dolgozókat.

– Ha röviden kellenne összefoglalnom, hogy mi történt itt ma, azt mondanám semmi – jelentette ki Wittinghoff Tamás. Budaörs polgármestere úgy értékelte, nem tudtak meg többet az eddigieknél.

A tárgyalássorozat pénteken a megyei jogú városokkal, így Hódmezővásárhellyel is folytatódik, jövő héten a kerületekkel és a fővárossal.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!