Még fennáll némi hiányosság a kínai oltóanyagokkal kapcsolatban

168

Kedden megérkezett 550 adag a kínai Sinopharm vakcinából, de még nem tudni, mikor lehet alkalmazni a szert, mert a dokumentáció még mindig nem érkezett meg hozzá. Ezt a Népszava írta meg.

Az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYÉI) január végén adott engedélyt kínai Sinopharm oltóanyagára, miután egy jogszabálymódosítás ezt lehetővé tette, ám érdemi vizsgálatot nem végeztek.

A Nemzeti Népegészségügyi Központnak (NNK) ugyanakkor valamennyi gyártási tételt ellenőriznie kell, ám ahogy írják, ennek ellenére lehetséges, hogy mégsem lehet majd olyan gyorsan bevetni a kínai vakcinát az oltópontokon, mint ahogy azt a kormány szeretné.

A lap szerint a rendes, hazai szakértői értékelés elakadt, mert Kínából nem érkezett meg az oltóanyag dokumentációja, és a Népszava információi szerint ez azóta sem történt meg. A dokumentáció azért fontos, mert az NNK laborosai nem tudhatják így, hogy milyen paraméterekkel kell rendelkeznie a szernek.

Az alkalmazási előirat is hiányzik az oltások beadásához a cikk szerint, ezt egyébként a Magyar Orvosi Kamara is jelezte már korábban. A Népszava kérdéseire az OGYÉI azt felelte, hogy majd nyilvánosságra hozzák azt az oltások megkezdése előtt.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!