Hazaérkeztek Afganisztánból a hódmezővásárhelyi katonák

252

Február közepén hazaérkezett a műveleti területről az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi 3. Bercsényi Miklós Lövészzászlóaljának katonáiból álló Magyar Honvédség Biztosító Szakasz – közölte honlapján a Honvédség.

A közel fél éves misszió ideje alatt a biztosító szakasz Nyugat-Afganisztánban, Herat tartományban, a Többnemzeti Szárazföldi Kötelék (Multinational Land Force – MLF) részeként naponta változó, nagy rugalmasságot és komoly koncentrációt követelő feladatrendszerben tevékenykedett.

A misszió végén Kövesi Dávid százados, a kontingens parancsnoka elmondta: hatalmas kihívást jelentett számukra úgy megérkezni a „Camp Arena” elnevezésű táborba, hogy

előttük Heratban ilyen jellegű feladatokban még egy magyar katona sem vett részt.

Így fel kellett építeniük az együttműködést, illetve ki kellett alakítani egy teljesen új szolgálati rendszert.

honvedelem.hu

A szakaszt a legkülönfélébb feladatokba vonták be. A szolgálati rend jelentős része 24 órás volt, 6 órás váltásokban, ami nagyon kemény tempót jelentett.

A  nemzetközi kötelékben nyújtott kiemelkedő teljesítménye elismeréséül Alberto Vezzoli dandártábornok, a Nyugati Kiképző, Tanácsadó és Támogató Parancsnokság parancsnoka emlékkeresztet adományozott Kövesi századosnak.

A kiválasztáskor nem volt feltétel a korábbi missziós tapasztalat, így ha kevesen is, de voltak, akiknek ez volt az első kiküldetésük, ők meg is kapták a „Non-Article 5” NATO medált. Az egész szakasz a maximumot hozta ki magából és sokszor erőn felül teljesített. A szakasz parancsnoka T. Zoltán Róbert főtörzsőrmestert és B. Dóra őrvezetőt külön elismerésben is részesítették.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!