Mártély polgármestere: a becsületünket érte támadás

510

A község vezetőinek becsületét érte támadás – indokolta véleményének múlt heti közlését lapunknak Putz Anita. Levélben kerestük meg kérdéseinkkel Mártély polgármesterét, miután múlt héten Facebook oldalán azt írta, Lázár János halálos ölelése fojtogatja a falut. Egyes kérdésekre kaptunk választ, néhányra nem, illetve az Állami Számvevőszék (ÁSZ) által lefolytatott vizsgálatra vonatkozó érdeklődésünkre közvetve Hódmezővásárhely jegyzője válaszolt.

Mi változott a korábbi időszakhoz képest, hogy a nyilvánossághoz fordult, hiszen korábban is megpróbálták különböző szórólapokkal lejáratni a község vezetését?

– Valamennyi lejárató kezdeményezés tárgya közül a korrupció témája a legerősebb, így szükségét éreztem hasonló mértékű módon elhárítani bármi félreértésre okot adó felvetést. Mártély község vezetőinek becsületét ért támadás miatt a korrupció gyanújának elkerülése érdekében a széleskörű médiához kellett fordulnom.

A mártélyi képviselő-testület hogyan reagált posztjával kapcsolatban? 

– Nem kívánok válaszolni.

Miért most hozta fotóval nyilvánosságra a Márki-Zay Pétert támadó, előre megírt nyilatkozatot, mikor októberben már említést tett erről a megkeresésről az Átlátszónak?

(Erre a kérdésünkre egyáltalán nem reagált a polgármester.)

Ki volt az a képviselőtársa, aki ezt az előre megírt nyilatkozatot a kezébe adta egy szóbeli üzenettel társítva? 

– Valamennyi képviselőtársammal együtt sérelem érte a becsületünket, nem kívánom megnevezni a képviselőt.

Mivel indokolta az Állami Számvevőszék az 1-es osztályzatot, mikor ugyanaz a vásárhelyi hivatal, amely Mártély közigazgatási feladatait is ellátja, ugyanezen vizsgálat során 4-est kapott, akárcsak Szeged, vagy éppen a Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat?

(Tatár Zoltán jegyző válasza) – Hódmezővásárhely és Mártély 2013. óta közös önkormányzati hivatalt működtet, ezért valóban különösnek találom ezt az eltérést a két önkormányzat értékelésében. Az Állami Számvevőszék 2020. évben valamennyi magyarországi önkormányzat és önkormányzati hivatal vonatkozásában végezte el az integritás, azaz a korrupció elleni védettség értékelését. A vizsgálat a szabályozottságra terjedt ki, azaz az ÁSZ áttekintette Mártély Község Önkormányzata vonatkozásában is a jogszabályok által előírt szabályzatok létét, valamint tartalmát. Az ellenőrzés eredményeként kaptunk egy hibalistát, amelyben megjelölték a kifogásolt szabályzatokat, azonban pontos indokolást nem adtak az értékelésre vonatkozóan. Kifogásolták például az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatán belül a vagyonnyilatkozatok kezelésének szabályozottságát, a pénzügyi és egyéb szabályzatokat. Hangsúlyozandó, hogy konkrét szabálytalanságot vagy visszaélést a vizsgálat nem tárt fel, csupán ezek lehetőségének kizárása érdekében tett javaslatot az elavult szabályzatok felülvizsgálatára és módosítására.

Mit tehet, illetve kell tennie a mártélyi önkormányzatnak, hogy az ÁSZ elvárásainak megfeleljen a jövőben?

(Tatár Zoltán jegyző válasza) – Az ÁSZ-vizsgálat által érintett szabályzatok lényegében még a 2019. évi önkormányzati választást megelőző állapotban voltak a vizsgálat időpontjában. A közös önkormányzati hivatalban, Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalában már az ÁSZ-vizsgálattal párhuzamosan a Belső Ellenőrzési Iroda elvégezte a szabályzatok átfogó vizsgálatát, javaslatokat tett a szükséges intézkedésekre. Az ÁSZ jelentése és a belső ellenőri jelentés alapján intézkedési terv készült. Ennek alapján már 2020. évben elkezdődött a szabályzatok átfogó felülvizsgálata, amelynek eredményeként a hiányosságok pótlása vagy már megtörtént, vagy hamarosan megtörténik. Így például új szabályzat készült a vagyonnyilatkozatok kezelésére, bizonyos, a közös hivatalban már létező szabályzatok hatályát pedig ki kell terjeszteni Mártély Község Önkormányzatára is. A közös hivatalban szükség lesz bizonyos informatikai megoldások bevezetésére is (pl. számlák utalványozása során elektronikus aláírás), amelyek költségvetési kiadást is jelentenek.

Van-e bármilyen új fejlemény az iskola újranyitásával kapcsolatban? Kaptak-e tájékoztatást az oktatási ombudsmantól az iskola bezárásával kapcsolatban?

– Az ügyet bírósági útra tereltük, ezért az ombudsmann nem járhat el az ügyben. (A polgármester lapunknak elküldte az alapvető jogok biztosának november 26-án kelt levelét, amelyben azt írta Kozma Ákos, hogy az iskola megszüntetése miatt az Emberi Erőforrások Minisztériuma sérelmezett határozatával szemben Mártély önkormányzata eljárást indított, és mivel nem járhat el olyan ügyben, amiben közigazgatási per indult, ezért az iskolabezárással kapcsolatos ügy vizsgálatát megszüntette.)

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!