Majdnem minden ötödik fiatal orvos lelép Magyarországról

150

A 40 évesnél fiatalabb magyarországi orvosok több mint 16 százaléka ment külföldre dolgozni 2009 és 2017 között egy új kutatás szerint.

Egy, közel 13 ezer orvos adatait vizsgáló kutatás szerint az orvosok mintegy 6 százaléka hagyta el Magyarországot 2009 januárja és 2017 decembere között – derül ki a Varga Júlia vezette vizsgálatból.

A 40 évesnél fiatalabbak között nagyobb arányú volt a kivándorlás 2009 és 2017 vége között, mint a megelőző, ugyancsak kilencéves időszakban (16 százalék vs. 14 százalék). A 41-50 évesek pontosan ugyanakkora arányban mentek külföldre a két periódusban, kisebb arányú lett viszont az 50 évesnél idősebb orvosok külföldi munkavállalása. A teljes minta kisebb elvándorlását az idősebb orvosok kisebb külföldi munkavállalási hajlandósága, valamint az alakította, hogy 2009 és 2017 között nagyon megnőtt az orvosok között az idősebb korcsoporthoz tartozók aránya – állapították meg a kutatók.

A napi.hu beszámolója szerint a kutatók teljes minta felhasználásával végzett becsléseinek eredménye azt mutatja, hogy az életkor meghatározó a kivándorlásban, a fiatalabbak nagyobb valószínűséggel mennek külföldre, ahogy azok is, akiknek a munkahelyéről más orvos is elment a megfigyelést megelőző hónapban. 

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!