Interjú Márki-Zay Péterrel: 2022 után ne így működjön az ország

492

Interjút közölt a Magyar Narancs Márki-Zay Péterrel, Hódmezővásárhely polgármesterével. Elsősorban az önkormányzati elvonásokról és a 2022-es ellenzéki összefogásról kérdezték.

A polgármester egy kérdésre megjegyezte, a 25 ezer fő feletti városok kiesett bevételeinek kompenzációja kapcsán több mindenkivel beszélt, és még sokkal többeket kerestek meg. Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője megígérte, hogy meglátogatja Márki-Zay Pétert, de a tervezett időponton már túl vannak, ennek ellenére várja őt. Hozzátette, Szita Károly, Kaposvár fideszes polgármestere, egyben a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke is segítséget ígért, de máig nem érkezett semmi konkrétum ő felőle.

Márki-Zay Péter megjegyezte, itt pártállami eszközökkel végrehajtott zsarolásról van szó. Azért is kell 2022 tavaszán leváltani Orbánékat, hogy ne így működjön az ország.

A mostani kisebb bevételnek természetesen az is az oka, mondta, hogy a gazdaság visszaesése miatt a múlt évtől csökkennek az iparűzésiadó-bevételek is. Az idei központi elvonás 600 millió forint, de a kormány megtiltotta az önkormányzati díjak emelését és a kieső bevételek miatti új adó bevezetését is. Megemlítette, hogy tavaly december 24-én Orbán Viktor adott 1 milliárd 380 millió forintot minden tisztán Fidesz-vezetésű városnak, de egyetlen ellenzéki vezetésűnek sem. Ezt elfogadhatatlan politikai diszkriminációnak nevezte.

A 2022-es választásokkal kapcsolatban kifejtette, a hat párt mellett a civileket jobban be kell vonni az együttműködésbe. Mégpedig azért, hogy a bizonytalan kormánypárti szavazókat is meggyőzzük. A Fideszt csak így lehet legyőzni. Közben azt mondja, tudja, hogy a pártok még mindig azon vannak, hogy a civileket lehetőleg kiszorítsák a versenyből. De ha nem engednek oda egy esetleg komoly győzelmi eséllyel rendelkező civilt a versenyhez, azzal Orbánt tartják a hatalomban.

Ő maga azért szeretne kormányfőjelölt lenni, hogy pártokon felülemelkedő, rendszerváltó politikát valósítsanak meg 2022 után.

A teljes interjút a Magyar Narancs online és nyomtatott számában is olvashatják

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!