Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Hamarosan kész Tóth Sándor AVIA-jának felújítása

Alakul az AVIA. 2020 végén a hódmezővásárhelyi önkormányzat támogatásával megkezdődött a mártírhalált halt Tóth Sándor teherautójának felújítása, mellyel élelmiszer és gyógyszerszállítmányt fuvarozott Aradra. A sofőrt a Maros hídon érte végzetes lövés. A szimbolikus jelentőségű járművet azóta megőrizték és már a restauráció végéhez közelednek a szakemberek. A tervek szerint a felújított AVIÁT az Emlékpontban fogják kiállítani.

Az AVIA típusú teherautót, amelyet a sofőr utolsó útján vezetett az elmúlt hónapokban elkezdték felújítani. A műhely tulajdonosának kiemelt fontosságú ez a restaurálás, személyes emlékek fűzik a teherautó egykori sofőréhez.

Kicsit a múltam nekem ez, ahogy kezdtem a fuvarozást. Az emlékek és az amit ő is képviselt, az a hitvallás, hogy segíteni egymáson. Az emléke ér annyit, hogy a városban azt az autót ki tudjuk állítani, amiben az ő halálesete történt, mondta Vincze Gyula műhelytulajdonos.

A teherautót az elmúlt hónapokban elkezdték felújítani. A beltér darabjai már a kárpitosnál vannak és hamarosan a karosszéria elemeit is lefestik. A restaurálást vezető Vincze Gyula úgy fogalmazott, bele sem mer gondolni hány munkaórát fektettek idáig a felújításba, melyet, ahogy fogalmazott, társadalmi munka keretében végeznek.

A kihívás mindig az ami nincs, árulta el Vincze Gyula. Ehhez az autóhoz már nem gyártanak alkatrészeket, így egy donor autót kerestek és abból tudták kiszedni az alkatrészeket, amik erről hiányoznak vagy rossz állapotban vannak.

Kép: Vásárhelyi TV

Tóth Sándor Aviájának felújítása hamarosan véget ér. A teljes egészében restaurált, történelmi jelentőségű kisteherautót az Emlékpontban fogják kiállítani, a tervek szerint idén a nagyközönség is közelről megtekintheti majd.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!