Biztonságos magasítóra került egy székkutasi gólyafészek

149

Székkutason, a Németh László utcában egy nem hagyományos villanyoszlopon tavaly megpróbálkozott egy gólyapár a fészeképítéssel. Ki is bélelték otthonukat, de mégsem kezdtek költésbe. Az áramszolgáltató és a nemzeti park munkatársai a fészket január 26-án fészekmagasítóra emelte – bízva abban, hogy idén a pár visszatér és fiókákat is nevelnek majd. 

A Körös-Maros Nemzeti Park honlapján azt írja: ahhoz, hogy a gólyákat a fészek elfoglalásában segítsék, természetes fészekalapot is készítettek, melyhez a lehető legtöbbet felhasználtak az általuk összehordott, eredeti fészekanyagból (ágakból, rőzsékből).

Talán kevésbé köztudott, hogy a gólyáknál nem minden fészek szolgál költésre. Gyakran előfordul ugyanis, hogy a párok az eredeti fészek közelében úgynevezett „váltófészket” is építenek. Amikor a kis gólyák már nagyok, akkor a felnőtt madarak az éjszakát itt tölthetik.

Hamarosan újabb településeken is hasonló magasítókat helyeznek el, így tavasszal stabil, biztonságos fészek várja majd a hazatérő gólyákat.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!