Fülöp Erzsébet hagyatékának egy része a Tornyai János Múzeum gyűjteményét gazdagíthatja

237

A névtelen hősök festője, aki a letűnt paraszti világ mindennapjait örökítette meg. Így tartják számon Fülöp Erzsébet festőművészt, aki több mint fél évszázados alkotói tevékenység után tavaly év végén hunyt el. Hagyatékának egy része a Tornyai János Múzeum gyűjteményét gazdagíthatja a jövőben. Az intézmény ugyanis nemcsak meglévő műveinek számát igyekszik gyarapítani, de az alkotó Tornyaival és Kovács Márival kapcsolatos kutatási eredményeit is fontosnak tartja megőrizni.

Pontosan 40 éve nyerte el az Őszi Tárlat fődíját, a Tornyai plakettet Fülöp Erzsébet. Munkássága az 50-es években kezdődött, amikor még sötét színek uralták festményeit, majd eljutott a geometrikus formákig, amelyekkel egy letűnt világot, a paraszti élet átalakulását dokumentálta, képi egyszerűséggel, mégis nagyon szuggesztív módon. A tavaly elhunyt alkotó a vásárhelyi képzőművészeti hagyományok egyik meghatározó alakja volt.

Szándéka a Tornyai János Múzeumnak felvállalni Fülöp Erzsébet hagyatékának gondozását. Illetve szellemiségének, továbbadását és az ő műveinek, látásmódjának a megőrzését.

-mondta Miklós Péter, tanácsadó.

Fülöp Erzsébet számos műve már korábban is része volt az intézményi gyűjteménynek, most azonban Tóth Károly művészettörténész szakmai közbenjárásával újabb alkotásai és nem utolsó sorban kutatási eredményei is a helyi múzeum birtokába kerülhetnek.

Tornyai és Kovács Mári életművét is vizsgálta, utóbbiról egy önálló kötete is megjelent még 2003-ban a múzeum gondozásában. De úgy gondolom, hogy azok a jegyzetei is nagyon fontosak lehetnek, amelyeket Tornyaival kapcsolatban gyűjtött össze a Szépművészeti Múzeumban. Tehát jeles eredmények fűződnek nevéhez, például Tornyainak egy fiatalkori, első ismert portréját is ő találta meg.

-tette hozzá.

A vásárhelyi múzeum egy kamara kiállítást tervez azokból a Fülöp Erzsébet művekből, amelyekkel gyarapodik majd képzőművészeti gyűjteménye.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!