Parlagi sasok lepték el Hódmezővásárhely környékét

508

Dél-alföldi viszonylatban a vásárhelyi határban telel legnagyobb egyedszámban a parlagi sas, Csongrád-Csanád megyében 77-et figyeltek meg, vörös vércséből pedig itt van az országban a legtöbb.

Januárban sasleltárt készített a Magyar Madártani Egyesület a nemzeti parkokkal együttműködésben: a hazai megfigyelések összesen mintegy 21 600 km2-t, azaz az ország területének 24%-át fedték le. A telelő ragadozó madarak magyarországi összeírásai során ekkora felmérésre még nem volt példa.

A részletes eredmények – melyeket a természetvédelmi szervezet tegnap hozott nyilvánosságra – Hódmezővásárhelyen hízelgőek. A város határában, amelyhez közigazgatásilag közel 500 km² tartozik, 100 négyzetkilométerenként átlagosan 10-14 parlagi sast figyeltek meg, ami azt jelenti, hogy az ország déli felén itt telel legnagyobb egyedszámban a kétméteres szárnyfesztávolságú ragadozó faj, amelynek egyedei akár 25 évig is élhetnek. Csongrád-Csanád megyében összesen 77 ilyen madarat, illetve 86 rétisast figyeltek meg a szakemberek.

Országos viszonylatban megyénkben telel a legnagyobb populációban a vörös vércse: 524-et kaptak lencsevégre a januári megfigyelések során.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!