Márki-Zay Péter: a kormány közvetlenül nem egyeztet a 25 ezer fő feletti városok kompenzációjáról

582

Erről a polgármester élő Facebook videójában beszélt. Bár elmondta, több 25 ezer fő feletti lakosú város polgármestere megkeresést kapott a helyi országgyűlési képviselőktől. Mindezek mellett még arról sem tud, hogy a 25 ezer fő alatti települések kiesett bevételeit kompenzálták volna. kormányzati szinten

Élő sajtótájékoztatóján arról beszélt a polgármester, hogy a 25 ezer fő alatti települések is várják a konkrétumokat, míg a 25 ezer fő felettiek, mint Hódmezővásárhely mellett 70-80 település már korábban azt várta, hogy a kormány, ígéretéhez híven, január második felében leüljön tárgyalni. Ez még nem történt meg, a polgármester tudomása szerint sehol.

A kérdés már csak azért is nagyon sürgető, mert február 15-ig be kell nyújtani a városoknak a jövő évi költségvetésüket.

Hódmezővásárhely a Megyei Jogú Városok Szövetségének és a Magyar Önkormányzatok Szövetségének segítségét is megpróbálták igénybe venni, hogy tárgyalhassanak erről a kormánnyal. Igaz, ahogy mondta a polgármester, a Fideszes helyi országgyűlési képviselők újabban folyamatosan keresik fel a körzetükhöz tartozó 25 ezer fő feletti városokat (pl: Szentendre, Baja, Kazincbarcika), egyfajta közvetítőként. Sajnos, tette hozzá, Lázár János még nem jelentkezett be Hódmezővásárhelyen, ezért a kompenzációkkal kapcsolatban hivatalos levéllel fordultak az országgyűlési képviselőhöz. Ám egyelőre minden megkeresés eredménytelen.

Ráadásul az elvonások miatti nehéz helyzetükkel kapcsolatos levelüket eljuttatták a Miniszterelnökség mellett a Belügyminisztériumhoz és a Pénzügyminisztériumhoz is. Ezek mellett a Belügyminisztériumot kérték, hogy engedje el azt a mintegy 700 millió forintos visszafizetési kötelezettséget, amelyet még Lázár János polgármestersége alatt kapott belügyminisztériumi támogatás szabálytalan felhasználása miatt róttak ki, és amelynek visszafizetését most nyögi a város. Egyelőre ezekre sem kaptak választ. Amennyiben a Belügyminisztérium elengedné ezt a visszafizetést, azzal levegőhöz juthatna Hódmezővásárhely. Vásárhelynek tehát mintegy 6-700 millió forint azonnali segítségre lenne szüksége.

Az elmúlt időszakban Hódmezővásárhelyet ért elvonások, bevételkiesések

 • A KKV-k iparűzési adó csökkentése előzetes kalkulációk alapján 600 millió Ft.
 • A gazdasági visszaesés miatti várható adókiesés 150 millió Ft.
 • Az elmúlt évben a gépjárműadó elvonása 124 millió Ft.
 • A reklámadó megszüntetése 16 millió Ft.
 • Az ingyenes parkolás miatt évi 70 millió Ft a kiesés.
 • A földadó bevezetésének elmaradása 80 millió Ft-os bevételkiesést eredményez.
 • A lakosság és a helyi vállalkozásokat érintő díjemelések elmaradása, illetve a parkolási bevételek kiesése meghaladja a 60 millió Ft-os mértéket.

Összességében több mint egymilliárd forint bevételkiesést eredményeznek Önkormányzatunknak azok a Kormányzati intézkedések, mely a COVID 19 kapcsán kerültek bevezetésre.

A januárban készített 2021. évi tervezett költségvetésben a működési kiadások 1,6 milliárd forinttal meghaladják a működési célú bevételeket, ekkora hiány mutatkozott a tervezés folyamán. Azóta minden önkormányzati intézménnyel, a város tulajdonában álló céggel illetve az Önkormányzat és Polgármesteri Hivatal illetékes szerveivel megvitatták és átdolgozták az előzetes költségvetést.

A Városházán úgy látják, hogy szigorú megszorításokkal a működési hiány 600 millió forintra csökkenthető. Mai ismereteik alapján ezt már nem tudják saját erőből tovább faragni a kormány segítsége és a város alapvető működésének komoly sérülése nélkül. Ezért kérné a polgármester Lázár János segítségét.

A 2021 évi MŰKÖDÉSI KIADÁSOK (PÁLYÁZATI TÉTELEK NÉLKÜL)

Ennek összege több mint 8 milliárd forint. Ebből:

 • bérek és munkaadói terhek: 2 139 millió
 • dologi kiadások: 3 745 millió
 • segélyek és egyéb működési célú kiadások: 2 422 millió

Vannak, már fentebb is említett többletkiadások, úgy mint:

 • 2012. évi BM támogatás visszafizetés: 497 millió ft
 • 2014. évi BM támogatás várható visszafizetése 185 millió ft
 • kórház felé fennálló 2012. évi kölcsön rendezése: 47 millió ft

Ezek azok a tételek, amik még Lázár János polgármestersége alatt keletkeztek.

Márki-Zay Péter a Lázár Jánoshoz írt levelében arról is szót ejt, hogy amennyiben azon kérése a városnak valamilyen okból mégsem támogatható, hogy ezen többletkiadásokat engedjék el, úgy kötelező feladataikat nem tudnák már ellátni, így alternatívaként azok tekintetében normatíván felüli finanszírozást kérnek. Ezt az „Önkormányzati hivatal működésére”, a „Településüzemeltetési feladatok ellátására” és „Egyéb önkormányzati feladatok ellátására” fordítaná Hódmezővásárhely.

További támogatási igények

Márki-Zay Péter elmondása szerint a város fejlődése, fejlesztése további kormányzati támogatást is igényel. A teljesség igénye nélkül, akár anyagi támogatás nélkül, pusztán együttműködő munkával jelentős eredményeket lehetne elérni a Hódmezővásárhelyen élő magányszemélyek és az itt működő vállalkozások érdekében. Ilyen projektek lennének például a:

TOP (Terület- és Településfejlesztési Operatív Program) és MVP (Modern Városok Program) források átcsoportosításainak automatikus engedélyezése vagy lényeges felgyorsítása. (Gyorsabb ügyintézés szükséges a közbeszerzések lefolytatása, és a benyújtott kérelmek elbírálása, ügyintézése során, hogy a határidők be nem tartása ne okozzon újabb csúszásokat.)

• TOP és MVP projektek költségvetéseinek növekedése miatt többletforrások biztosítása önerő támogatás formájában (az akár négy-öt évvel ezelőtti tervezések óta bekövetkezett áremelkedések és a tervekben feltárt tévedések miatt, például: 118 szociális bérlakás energetikai korszerűsítése; szennyvíztelep kapacitás bővítése).

• TOP határidő módosítások engedélyezése (pl.: TOP 6.2.1 Egyesített óvoda telephely korszerűsítése; TOP 6.1.1 Ipari park fejlesztése).

• MVP programok engedélyezése, indítása támogatási okiratok aláírásával (pl.: Katonai Szakközépiskola; Kórházfejlesztés; 47-es főút négysávossá bővítése; Szeged-Békéscsaba közötti vasúti szakasz villamosítása; Naperőmű-park létesítése; Agrárkamara költöztetése; Németh László Gimnázium fejlesztésének indítása, Bethlen Gábor Református Gimnázium fejlesztésének gyorsítása; Szakképzési Központ fejlesztése, Ipari park 100 hektáros bővítése és csarnoképítés a NIPÜF beruházásában, Minőségi Otthoncsere Program 33 lakásának kiadása fiatal családoknak és a kormányzati leállítás miatt felszabaduló összegből további önkormányzati lakások vásárlása vagy építése)

Kormányzati finanszírozású szervek és állami vállalatok Hódmezővásárhelyt érintő intézkedéseinek gyorsítása, közös ügyletek rendezése, beruházások engedélyezése,
– pl.: ATEV szagártalom-csökkentő fejlesztés mielőbbi megkezdése;
– NEAK Csongrád-Csanád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ (kórház) számláinak időbeni kifizetése (kb. 40 MFt);
– Alföldvíz ZRt feltőkésítése önkormányzati céltámogatással (1,38 Mrd),
– az Alföldvíz önkormányzat felé fennálló tartozásának rendezése (300 MFt + ÁFA);
– az állami tulajdonú Emlékpont kiállítóhely állam általi sürgős felújítása az életveszély elhárítása érdekében, többletforrás biztosítása a fenntartáshoz (kb. 50 MFt);
– VOLÁNBUSZ (volt DAKK, TISZA VOLÁN) 2018 előtti vitatott követeléseinek elengedése (kb. 200 MFt)

A beadott pályázatok pozitív elbírálása (pl.: munkásszálló; illegális hulladéklerakatok felszámolása)

HTKT Kapcsolat Központ normaigény módosításának engedélyezése hiányos költségadatok helyesbítése miatt. (1.3.3.2. Bölcsőde üzemeltetés; 1.3.4.2. Szakosított ellátások, kb. 140 millió Ft)

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!