A 270 milliós kiesés fejében semmit nem kaptak az államtól a vásárhelyi szállásadók

331

Mintegy 270 millió forint bevételtől estek el a vásárhelyi szállásadók a járvány során elrendelt korlátozások miatt 2020-ban, állami kompenzációt viszont nem kaptak. Egy panziótulaj szerint azért, mert Hódmezővásárhelyen kevésbé jellemző az előfoglalás. Ő már csipegeti tartalékait.

Hozzávetőleg akkora bevételtől estek el a vásárhelyi szállásadók 2020-ban az elrendelt korlátozások miatt, mint amennyi a Hotel Ginkgo teljes éves forgalma volt a koronavírusjárvány előtti évben. A mintegy 270 milliósra becsült összeg azon számítás alapján jött össze, hogy a városházáról kapott, elmúlt évi vendégéjszaka adatokat összevetettük a tavaly előtti mutatókkal. Mint megtudtuk, míg 2019-ben összesen 56 887 vendégéjszakát regisztráltak a városban, 2020-ban mindössze 23 005-öt. Ha kettő közötti különbséget felszorozzuk egy vélt középértékkel, 8000 forinttal – ami a legdrágább és a legolcsóbb szolgáltatás átlagára -, 271 milliós a bevételkiesés. A december és a karácsonyi ünnepek óriási visszaesést hoztak: 2019 utolsó hónapjában 2908 vendégéjszakát töltöttek Vásárhelyen az elszállásoltak, 2020 végén viszont ennek csak az egyötödét, ami 80 százalékos csökkenést jelent.

A múlt év végén a kormány úgy döntött, hogy az üzleti ügyben érkező vendégek fogadását kivéve bezárásra ítélt szálláshelyek a 2020. november 11. és december 10. közötti foglalásaik után elmaradt bevétel 80 százalékát megkapják az államtól. A Magyar Turisztikai Ügynökség a Kisfaludy-program támogatásait összesűrítő dokumentumban közzétette azoknak a szálláshelyeknek a listáját, amelyek az elmaradt foglalásaik után állami támogatásban részesültek. Ezek között egyetlen vásárhelyi szálláshelyet sem találtunk.

Néhány Csongrád-Csanád megyei nyertest viszont felleltünk:

  • az algyői Levendula Hotel 467 ezer,
  • a Szentesi Sport- és Üdülőközpont 531 ezer,
  • a szegedi Dóm Hotel 1,1 millió,
  • a makói Grand Hotel Glorius 6,6 millió,
  • szegedi Hotel Novotel 8,2 millió,
  • a mórahalmi Colosseum Hotel pedig 18,8 millió forintot kapott.

– Hódmezővásárhelyen a turizmus még nem számottevő. Nálunk nem kifejezetten jellemző az előfoglalás, elsősorban lakodalmakra vagy a jelentős érdeklődést vonzó mezőgazdasági napokra szoktak hónapokkal korábban szobát foglalni, de az utóbbi időszakban ilyen rendezvényekre nem kerülhetett sor – nyilatkozta lapunknak Berta Sándor. A Szent István Panzió üzemeltetője hozzátette, ezért nem is pályáztak az állami kompenzációra. Az első hullám idején elrendelt tavaszi bezárástól eltekintve novemberig, mikor bevezették a korlátozásokat, elfogadható volt a forgalmuk, de azóta egyre nyögvenyelősebb az üzemeltetés. – Egy főt alkalmaz családi vállalkozásunk, bér- és járuléktámogatást tudunk igénybe venni rá, de ezért cserébe 3 hónapos továbbfoglalkoztatást vállaltunk. Miközben minimálisak a bevételeink, a téli időszakban többszörösére emelkedik a rezsi, és a talpon maradáshoz csipegetnünk kell a tartalékainkból. Bizakodunk, hogy hamarosan minden visszaáll a régi kerékvágásba – mondta Berta Sándor.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!