Már lehet jelentkezni az operatőrök nemzetközi fesztiváljára

108

A Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivált szeptember 21. és 25. között rendezik meg Szegeden a Belvárosi Moziban. A szervezők a napokban írták ki a pályázatot, idén április 20-án éjfélig lehet benyújtani a műveket.

A versenyre korhatár nélkül jelentkezhetnek alkotók, alkotócsoportok olyan filmekkel, amelyek 2018. január 1 után készültek. Pályázni fikciós nagy- és kisjátékfilmekkel, kísérleti filmekkel lehet, utóbbi kategóriában lehetőség van animációs és mobiltelefonnal készült filmek benyújtására is. Mivel napjainkat a koronavírus rendezi, a szervezők várják a járványhelyzetre reflektáló, a karantén alatt készült filmeket is, amelyek bekerülhetnek a fesztivál programjába.

A beérkező filmeket egy 6-10 fős zsűri szűri, majd a versenybe került alkotásokat a Szabó Gábor vezette nemzetközi zsűri bírálja el. Szabó Gábor elnök dolgozott Zsigmond Vilmossal is, és most egy új szakmai szervezet, a Magyar Filmoperatőrök Egyesületének (HCA) vezetője.

A verseny ötlete 2016-ban merült fel – ebben az évben hunyt el Zsigmond Vilmos, szegedi születésű, világhírű Emmy- és Oscar-díjas operatőr. A fesztivált 2017 óta rendezik meg, eddigi évente 300-nál is többen jelentkeztek a filmesek, a tavalyi „járványos” évben már 538 versenyző nyújtott be munkát.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!