Vásárhely nem, de Orosháza csatatér lesz 2022-ben

530

Nyolc választókerület, így az orosházi is döntő jelentőséggel bír majd a jövő évi országgyűlési választáson, szupercsatatér lesz. Nem úgy Hódmezővásárhely, ahol a környező kistelepülések a kormánypárt felé billenthetik a mérleg nyelvét.

Lázár János ősszel meghirdetett vidékfejlesztési politikája, amit az év elején a kormányzat szinte egy az egyben magáévá tett, sokak fantáziáját megmozgatta az elmúlt hetekben. A Válasz Online például odáig ment a mesterterv értelmezésével, hogy felfestette, a 2022-es országgyűlési választásokon az elnyert egyéni mandátumok versenyét alapvetően határozza majd meg nyolc szupercsatatér, azaz választókerület, mert aki ezekben a térségekben győzni tud, az kormányozhat jövő tavasztól. Ezek a körzetek két ok miatt döntő fontosságúak. Egyrészt öt százalék alatti volt a különbség a két politikai tömb között a 2018-as és a 2019-es listás választókerületi eredmények súlyozott átlagát tekintve, másrészt faludomináns, aprófalvas választókerületek, ahol emiatt kevésbe tud érvényesülni a nagyobb városokra inkább jellemző ellenzéki hangulat. A nyolc csatatér közül az egyik az orosházi, ide tartozik 26 másik településen kívül a ménesbirtokáról nevezetes Mezőhegyes is. Arrafelé tehát komoly jelentőséggel bír, hogy a meghirdetett vidékfejlesztés miként valósul meg.

A portál cikkében viszont szinte lefutottnak tekintik a vásárhelyi mandátumért folytatott versenyt. “Egy sor vegyes, várost és falut is tartalmazó körzet van ugyanis, amelyben a végeredményt a falu még akkor is a Fidesz javára billentheti, ha amúgy a városban már nincs többsége a pártnak. A leglátványosabb példa Hódmezővásárhely esete, ahol a polgármester-választáson az összellenzéki támogatottsággal induló Márki-Zay Péter kétszer is megverte a Fidesz jelöltjét – az országgyűlésin azonban, ahol Makó és 18 falu is szavaz, Lázár János majd’ 52 százalékkal tarolt egyéniben 2018-ban is. Ha a Csongrád 4-es akkori listás szavazatait nézzük, főleg pedig a 2019-es EP-választásét, könnyen megállapítható, hogy ott az összellenzéknek alig lesz esélye, cserébe egy sor falvakkal körberakott, de városdomináns körzetben bőven nekik áll a zászló (Tatabánya, Szolnok, Érd).”

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!