Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Két lépcsőben emelkedhet a minimálbér

Februártól négy százalékkal, majd júliustól – ha a feltételek teljesülnek –  további egy százalékkal nő a minimálbér és a garantált bérminimum összege – írja a Magyar Nemzet. Ez a megállapodástervezet körvonalazódik a munkaadók és a szakszervezetek közötti hétfői ülés előtt, az egyezséget azonban nem mindenki fogadja el.

A napilap most azt írta, hogy hosszas, elhúzódó egyeztetéseket követően úgy tűnik, megállapodnak a munkaadói képviseletek és a szakszervezetek a minimálbér és a garantált bérminimum összegének emeléséről. A bérmegállapodást hétfőn alá is írhatják.

Ennek legfontosabb eleme, hogy februártól a jelenlegi bruttó 161 ezer forintos minimálbér 167 400 forintra emelkedik, míg a garantált bérminimum 210 600 forintról 219 ezer forintra növekedne.

Júliustól automatikusan további egy százalékkal emelkedne a kötelező legkisebb keresetek összege, ha a szociális hozzájárulási adó (szocho) tovább csökken. Ebben az esetben júliustól a minimálbér bruttó 169 ezer, a bérminimum 221 200 forint lehet.

Ha hétfőn megszületik a megállapodás, a munkavállalók fizetése februártól emelkedne (vagyis a gyakorlatban a magasabb fizetést márciusban kapják kézhez), ugyanakkor a minimálbér alapján számolt juttatásoknál a többletet a kormány ígérete szerint januárra is megkapják az érintettek.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!