Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Semmi közötök hozzá!

Lényegében valahogy így hangzik a Szegedi Tudományegyetem hivatalos kommunikációja az egyetem modellváltásával kapcsolatban. Ez a válasz, amikor több sajtóorgánum keresi őket a témában. Ma délután 15 órakor rendkívüli szenátusi ülés lesz a Rektori Hivatalban, természetesen online. Az egyetem vezetősége máris leszögezte, az ülés kapcsán semmilyen információt nem kíván közölni a nyilvánossággal. Magyarán, hogy egy klasszikust idézzek: bojkottálják a dumát!

Összesen 40 oktató és 20 hallgató csatlakozhat be az egyetem szempontjából sorsdöntő jelentőségű szenátusi üléshez. A fő kérdés valószínűleg az lesz, hogy alapítványi fenntartásba kerül-e az egyetem. Állítólag ez többletforrásokkal, pályázati lehetőségekkel járna, de az egyik nyilatkozatból sem derül ki, hogy vajon állami fenntartással ezek a pályázatok, lehetőségek miért ne lennének elérhetőek. Mint ahogy arra sem nagyon törekedik a kormánypárt, hogy a függetlenség látszatát fenntartsa, a hírek szerint.

Ugyanis, amennyiben alapítványi fenntartásba kerülne az egyetem, akkor a kuratórium tagja lenne Novák Katalin, családokért felelős tárca nélküli miniszter vagy éppen Nemesi Pál, aki független jelöltként, maga mellett kizárólag a Fidesz-KDNP-ből érkezett képviselőjelöltekkel indult el a 2019-es szegedi polgármester-választáson. Veszített. Azonban nem maradt pozíció nélkül, gazdasági szakemberként megkapta a Dél-alföldi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztosi posztot.

Szóval a közpénz elvesztené közpénz jellegét, és névleg magánegyetemmé alakulnának ezek a kuratóriumok. Azt még nem pontosan lehet persze látni, milyen magánegyetemmé, és honnan jönnének azok a magánpénzek. Ez eddig egyedül a Corvinusnál látszik, akik MOL- és Richter részvényeket kaptak az államtól. Az állítólagos többlettámogatás mellett azonban veszélyek is fennállnak, hiszen egy névleg magánalapítványnak nincsenek olyan garanciális kötelezettségei az egyetem, pláne az egyetemi munkatársak és ingatlanok irányába, mint egy állami fenntartónak.

De itt most nem is az a kérdés, egyelőre, mi lenne az Alapítványi fenntartás esetén. Ami ebben a pillanatban sokkal inkább szomorú, hogy a sajtó megkeresésére az egyetem csak akkor reagál, amikor nekik az érdekükben áll, egyébként meg kiadnak egy szűkszavú közleményt, amelyben egyébként közlik: „Az intézményi javaslatról szóló döntés megszületéséig, a megjelenő információk kapcsán további nyilatkozatot a Szegedi Tudományegyetem nem kíván tenni, arról az egyetemi polgárokat az egyetem tájékoztatja.„. Magyarán, a sajtónak és ezáltal a közvéleménynek semmi köze ahhoz, milyen, közpénz milliárdokat érintő döntést hoz az egyetem, amely több generáció sorsát határozza meg. Nyilván szívük joga, csak egy demokráciának a közös ügyeknek, a lehető legszélesebb nyilvánosság előtti megvitatása lenne az egyik alapvetése.

A nyilvánosság biztosítását a rendkívüli szenátusi ülés alkalmával sem vitték túlzásba. Információink szerint több oktató és hallgató is szeretett volna csatlakozni az online felülethez, azonban vasárnap késő este is még ezt az üzenetet kapták, amikor megpróbáltak jelentkezni. Azt, hogy a rendszer nem engedi be őket, sokáig nem tudtak semerre sem menni:

Később kiderült, a 20 hallgatói hely 10 másodperc alatt telt be. Legalábbis erről szóltak saját információink és ezt erősítette meg a VVL – Veritas Virtus Libertas nevű Facebook csoport is.

Egyszerűen érthetetlen, hogy a XXI. században és a rendelkezésre álló technikákkal (korlátlan élő facebook vagy youtube közvetítés lehetősége) miért gondolja azt az egyetem vezetősége hogy ilyen szinten meg kell nyirbálni a nyilvánosságot, sőt, az egyetemen kívül ki kell zárni. Amikor a Szenátus ülései az egyetemi oktatók és hallgatók számára nyilvánosak, ezt még a veszélyhelyzet alatti Szervezeti és Működési Rend is elismeri.

Persze az is lehet, hogy a 15 órási ülés is már csak egy színjáték. A hivatalos tájékoztatás szerint a modellváltás csak akkor következik be, ha az „orvos- és egészségtudományi egyetemek” ezt kifejezetten kérik. Azonban a HVG a tegnapi napon megírta, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium egy prezentációjában a 2021. év első félévében modellváltó egyetemek között már a Szegedi Tudományegyetemet is felsorolja (a Debreceni, a Pécsi, a Dunaújvárosi és a Semmelweis mellett).

Mindenesetre nagyon árulkodó ez a dolog, és az, hogy ennyire korlátozzák a nyilvánosságot. Minden kiderül pár perc múlva, 15 órakor. Mármint kiderül azok számára, akiknek a nyilvánosságot biztosították. Mert nekünk, egyszerű adófizetőknek, az egyetem szerint semmi közünk nincs hozzá.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!