Egy film segítségével kel életre a Papi-féle szélmalom

308

Időutazásra invitálja az érdeklődőket a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ, fókuszban népi kiállítóhelyeivel. Első lépésként a Papi-féle szélmalom kel életre, benne a molnárral, egy katonaszökevénnyel és egy tábori csendőrrel. A Múlt-Túra elnevezésű sorozat részét képezi még a Kopáncsi Tanyamúzeum és a Népművészeti Tájház újszerű, történetközpontú bemutatása. A sok humorral fűszerezett kisfilmek az online térben, az intézmény közösségi oldalán vasárnaptól lesznek követhetők.

A Papi-féle szélmalom 1870 és 1940 között élte fénykorát Hódmezővásárhely határában. Ennek az időszaknak egy szeletét a helyi kulturális szféra dolgozói úgy elevenítik most fel, hogy a helyszínt és egykori lakóit bemutató filmet forgatnak.

Terendi Viktória néprajzkutató elmondta, hogy a film során a Papi-féle malom különböző részei egy kicsit mozgásba lendülnek és megmutatják, hogy a molnár hogyan is dolgozott ebben a gyönyörű épületben, illetve a molnárház hogyan nézett ki egykor, egy családi vállalkozásként hogyan működött annak idején. Körülbelül 100 évet utaznak vissza az időben az alkotás kedvéért és időutazásra hívják az embereket.

A történet szerint a molnár és felesége mindennapjait két váratlan vendég betoppanása billenti ki a megszokott medréből- tudtuk meg a filmet rendező Sonkoly Ágnestől. Elárulta, a molnárnak kötelessége volt a szegény embereket is támogatni és ide, ebbe a molnárházba egy katonaszökevény, egy parasztgyerek érkezik és őt keresi egy tábori csendőr is, aki utána ered, ám a molnár addigra elbújtatja őt a feleségével.

A képen a következők lehetnek: 2 ember, ülő emberek, asztal és belső tér
Fotó: Bessenyei Ferenc Művelődési Központ Facebook

A karakterek minél hitelesebb ábrázolását a korabeli viseletek is nagyban segítik. Például a tábori csendőrt megformáló Sipos Róbert egy 1939-ből származó egyenruhát öltött magára, amely egy vásárhelyi magángyűjtő tulajdonát képezi, árulta el nekünk. Az egyenruhát a szakma részéről komoly érdeklődés övezi, mert az elmúlt 60 évben be volt falazva, el volt dugva. Annyira eredeti, hogy a Hadtörténeti Múzeum érdeklődését is felkeltette. A napokban jönnek lefotózni a ruhát, amit viselt Sipos Róbert.

Hogyan alakul a molnár, a parasztlegény és üldözője sorsa, az elkészült kisfilmből derül majd ki, amelyet a művelődési központ közösségi felületén, január 24-én, vasárnap lehet megtekinteni. A Kopáncsi Tanyamúzeum és a Tájház is megelevenedik a Múlt-Túra elnevezésű online sorozatban.

Forrás: Vásárhelyi TV

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!