Regionális szállítói központot állít föl Vásárhelyen a Spar

2 737

Hatból az egyik regionális beszállítói központját Hódmezővásárhelyen alakítja ki a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. A cég jelenleg 72 főt foglalkoztat Vásárhelyen, de ez vélhetően jelentősen bővülni fog, mivel mintegy 40 dél-alföldi áruházukat innen látják majd el egyes termékekkel.

Helyi kistermelőknek kínál majd értékesítési lehetőséget a Spar vásárhelyi regionális szállítói központja, amelynek felállításáról decemberben adott ki közleményt a Gazdasági Versenyhivatal. Az áruházlánc ugyanis egy korábbi gyakorlatával ismételten visszaélt jelentős piaci erejével. A Spar bónuszrendszere ugyanis – a korábbihoz hasonlóan – indokolatlanul és egyoldalúan írt elő díjakat a beszállítóknak azért, hogy termékeik a bolthálózat polcaira kerülhessenek.

A nemzeti hatóság a jogsértés megállapításán túl úgy határozott, hogy bírság kiszabása helyett a cég által vállalt kötelezettségek teljesítését írja elő. A versenytanács úgy ítélte meg, hogy a kalkulált bírságösszegnél nagyobb a kötelezettségvállalási program társadalmi haszna: az 1,7 milliárd forintos költségvetésű és 23 munkahelyet teremtő jóvátételi program közvetlenül szolgálja a közérdeket. 

A Spar a versenyhatóság felé vállalta, hogy 6 regionális szállítói központot (Győr, Hódmezővásárhely, Nyíregyháza, Pécs, Székesfehérvár, Zalaegerszeg) alakít ki a helyi kistermelő beszállítók értékesítési lehetőségeinek növelésére. A regionális rendszer 90 százalékban új mikro-, kis- és közepes méretű beszállítóknak juttat lehetőséget, de egyúttal bővülést jelent a boltlánc jelenlegi kistermelő partnereivel való viszonyában is. A kötelezettség javítja a hazai helyi kistermelők lehetőségeit, segíti a helyi gazdaság fejlődését és a helyi termékek iránti kereslet élénkítését. Emellett a Spar vállalta, hogy a minőség-audit, a logisztika, a raktározás, és a marketing területén is oktatással segíti a beszállítók tevékenységét.

Lapunk megkereste a bolthálózatot működtető társaságot. Érdeklődésünkre azt írták, jelenleg Hódmezővásárhelyen két saját üzemeltetésű áruházuk működik, és összesen 72 fő munkavállalót foglalkoztatnak. Emellett természetesen folyamatosan együttműködnek regionális beszállítókkal, így hódmezővásárhelyi illetőségű partnerük is van. Az arra vonatkozó kérdéseinkre, hogy a szállítói központ felállításával mennyivel bővülhet a dolgozói létszám, illetve szükség lesz-e infrastrukturális beruházásra, és milyen típusú termékekre fogadókész az áruházlánc, Maczelka Márk kommunikációs vezető azt válaszolta, ahogy a stratégia megvalósítása kapcsán mérföldkövekhez érnek, tájékoztatni fogják a nyilvánosságot.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!