Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Amikor a kirakat galériával válik – csodás képzőművészeti alkotások a Tornyaiban

A Tornyai János Múzeum a pandémiás időszakban és igyekszik kultúrát csempészni a vásárhelyiek mindennapjaiba, így akik az intézmény felé veszik az irányt hetente más más képzőművészeti alkotást csodálhatnak meg az utcáról. Ha a járókelők érdeklődését felkeltette az adott mű akkor további információkat olvashatnak róla a múzeum közösségi felületén, amely szinte naponta újabb és újabb tartalmakkal bővül.

jelenleg Németh József Favágók című festményét csodálhatják meg a vásárhelyiek a Tornyai János Múzeum kirakatában.

Nem érhető el leírás a fényképhez.

A kezdeményezést egy szomorú apropó hívta életre: a múlt év végén elhunyt Fülöp Erzsébet vásárhelyi festőművész. Az ő egyik emblematikus munkájával kezdődött a pandémia galéria Hódmezővásárhelyen.

A visszajelzések pozitívak voltak, mondta Bernátsky Ferenc, a Múzeum helytörténésze, ezért úgy gondolták, hogy ezt a folyamatot továbbviszik, és amíg az időjárás engedi, addig egy-egy művésznek egy-egy képét, festményét elhelyezik a kirakatba, így nyújtva a közönségnek egy kis lelki feltöltődést.

Az adott az alkotásról az érdeklődők az intézmény közösségi oldalán még több információt kaphatnak. A célirányos böngészés érdekében érdemes a szerdai napot választani mert általában akkor cserélik ki és helyeznek a kirakatba egy újabb művet a múzeumi dolgozók. A veszélyhelyzet időszakában az online tér szerepe a helyi intézmény számára is felértékelődik, hiszen a közönséggel csak így tudja tartani a kapcsolatot.

Radnai Kitti szakkönyvtáros elárulta, hogy mindegyik gyűjteményükből szeretnének egy kis szeletet megmutatni, amiből lehetőségük adódik. Minden héten, sőt minden nap igyekeznek új tartalmakat feltölteni, igazi csapatként működnek együtt.

A helytörténet, a néprajz és a képzőművészet érdekességeibe, illetve a régészet aktualitásaiba, valamint a restaurátor szakma rejtelmeibe is bepillantást kaphatnak a művészetszeretők, mégpedig úgy hogy közben a múzeum szakembereit is megismerhetik. A rendszeres követők kvízjátékokban is bemutathatják tudásukat.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!