Vegyen velünk lendületet! 970×250 -1

Új év, új remények: itt a recept a fogadalmak megtartásához

Mindannyian szeretnénk, ha a 2021-es évünk jól sikerülne. A célunk eléréséhez több lehetőségünk is van, az egyik közülük az, ha újévi fogadalmakkal próbáljuk magunkat rávenni arra, hogy változzunk, és ezzel sikeresebbek legyünk. Az újévi fogadalmak az élet bármely területére kiterjedhetnek, de sűrűn előfordul, hogy az egészséggel és a fogyással kapcsolatban teszünk ilyet. Egészséges életmódra váltani nem is olyan nehéz, erről beszélgettünk Török-Maksa Edina, vásárhelyi edzővel.

Hódpress: Hogyan csinálja okosan az életmódváltást az, aki eddig nem élt egészségesen?

Török- Maksa Edina: A lényeg a fokozatosság. Aki egyik nap még nagy adagokat, vagy zsíros ételeket evett, az másnap ne próbáljon meg natúr csirkemellet enni salátával. A másik fontos dolog, hogy a hagyományos ételeket próbáljuk még egészségessé tenni. Három témakörre kell odafigyelni: a lisztekre, a cukrokra, és a zsírokra vagy olajokra. Számos változat található már az egészségesebb lisztekből a boltok polcain, ilyen a teljes kiőrlésű liszt, vagy a zabpehelyliszt. A kristálycukrot érdemes lecserélni például eritritre, de az édesítésnél a lényeg a mennyiség, és az, hogy próbáljuk meg megőrizni az ételek természetes ízét. A finom falatokat jobb alacsonyabb kalóriatartalmú zsiradékban kisütni, ilyen az extra-szűz olívaolaj, a kókuszzsír, vagy ha az ételhez illik, akkor válasszunk mangalicazsírt. Ha ezekre odafigyelünk, már hatalmas lépést tettünk az egészséges életmód felé.

Hódpress: Elég csak egészségesen étkezni, vagy kell a fogyáshoz a testmozgás is?

Török -Maksa Edina: Kell a testmozgás is, de nem mindegy hogyan csináljuk. A lényeg itt is a fokozatosság. Aki már régóta nem edzett, vagy túlsúlya van, aki ne kezdjen bele a high- interval edzésekbe, mert azt nem fogja élvezni. Hiába lehet ezt a fajta edzést gyorsan lezavarni, tönkretesszük magunkat. Rengetegen járnak hozzám az újév első hónapjaiban. Ez általában csak egy fellángolás, és a legtöbben a kudarcélmény miatt hagyják abba a testmozgást. A lényeg, hogy élvezzük a mozgást. Aki futni szeretne, az ne öt kilométerrel kezdjen. Menjen csak el sétálni, és utána fokozatosan növelje a távot. A villámdiétát és az örült testmozgást egyszerre abszolút nem ajánlom, mert ahhoz, hogy bírjuk energiával az edzéseket, energiában dúsan kell étkezni.

Hódpress: Mennyi idő kell ahhoz, hogy az egészséges életmód és a mozgás látszódjon rajtunk?

Török -Maksa Edina: Körülbelül egy hónap kell ahhoz, hogy a szervezet megszokja a rendszeres mozgást, és utána követelni is fogja. Ugyanez a helyzet az étkezéssel, a szervezet először feléli a tartalékait, és akkor fog beindulni a fogyás. A lényeg a türelem, és az, hogy örömünket leljük abban, hogy életmódot váltunk. Azt javaslom, senki ne adja fel az első kudarcnál, ideje pedig arra van az embernek, amire szakít. A többi csak kifogás. Legyen a mozgás a jelszó 2021-ben!

- HIRDETÉS -

- HIRDETÉS -

Vegyen velünk lendületet! 600×600 -2

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!