Vásárhelyi kutatók is előadtak az online Trianon-konferencián

606

A Bálint Sándor Szellemi Örökségéért Alapítvány a tavalyi év végén Trianon és a magyar irodalom címmel rendezett konferenciát – tájékoztatta oldalunkat a Tornyai János Múzeum.

A Magyar Művészeti Akadémia támogatásával megvalósult online konferencián Miklós Péter címzetes egyetemi tanár, a Tornyai János Múzeum szakmai tanácsadója a transzilvanizmusról, mint speciálisan két világháború közötti magyar eszme- és művelődéstörténeti jelenségről tartott előadást, külön kiemelve azt a problémakört, hogy napjainkban beszélhetünk-e „egységes” magyar irodalomról, s hogy a trianoni határok miatt az elmúlt egy évszázadban az utódállamok területére került magyar közösségek és az anyaország „irodalmai” milyen mértékben fejlődtek eltérően.

Vincze Gábor, a hódmezővásárhelyi Emlékpont történésze a Ceaușescu-diktatúra utolsó periódusát idézte föl referátumában, amelyben kitért a romániai kiadású magyar folyóiratok és az erdélyi magyar írók kommunizmus és román nacionalizmus elleni küzdelemre is.

A szegedi Bálint Sándor Szellemi Örökségért Alapítvány – szintén a Magyar
Művészeti Akadémia anyagi támogatásával – a konferenciával azonos címmel mintegy másfélszáz oldalas tanulmánykötetet jelentetett meg Miklós Péter szerkesztésében.

A Trianon és a magyar irodalom című konferencia valamennyi előadása
megtekinthető itt:

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!