Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Pedagógus szakszervezet az oltásról: a kormánynak nem kiemelt terület az oktatás

Egyáltalán nem számol kiemelten a kormány által közzétett oltási rend az oktatásban dolgozókkal. Azaz az oktatásban dolgozók akkor jutnak vakcinához, amikor amúgy is rájuk kerülne a sor, a kormányzat nem kezeli őket kiemelten veszélyeztetett területen dolgozóknak – hívja fel a figyelmet nyílt levelében a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. Levelüket Orbán Viktor miniszterelnöknek, Kásler Miklósnak, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetőjének, Palkovics Lászlónak, az Innovációs és Technológiai Minisztérium tárcavezetőjének és Maruzsa Zsoltán közneveléséért felelős államtitkárnak címezték.

A PDSZ követeli, hogy a kormány a napokban közzétett oltási tervét úgy alakítsa át, hogy – más európai országokhoz hasonlóan – az oktatási dolgozók az egészségügyi és szociális dolgozókat követően kerüljenek sorra az oltási rendben.

Szerintük ,,az oktatásban nem lazítani kellene a járványügyi intézkedéseket, hanem ellenkezőleg, fokozni!” Felhívják a figyelmet: ,,a pedagógusokat úgy terelik vissza hétfőtől az intézményekbe – a középfokú oktatásban, a szakképzésben dolgozókat pedig nem sokkal ezt követően -, hogy továbbra is kiszolgáltatott helyzetben lesznek.”

Olyan óvintézkedéseket sem rendeltek el központilag, amelyek több, más területen dolgozók esetén már alapvetőek, mint a maszkviselés vagy a plexifal – fűzték hozzá.

A szakszervezet úgy véli, ,,az olyan látszatintézkedések, mint a pedagógusok számára biztosított tesztelés, egyelőre csak egyszeri, és sokak számára elérhetetlen a távolság, a rossz közlekedési viszonyok és korai hazautazási kényszer miatt, nem beszélve arról, hogy a rendelkezésre álló időpontok meglehetősen hamar beteltek a kollégák visszajelzései szerint.” Meglátásuk szerint ,,önmagában már a tesztelésre történő beutazás is kockázatot jelent” azoknak, akiknek nincs személygépkocsija.

Véleményük szerint, amíg nincs átoltottság, addig digitális munkarendet kell biztosítani méghozzá úgy, hogy ,,teremtsék meg egy olyan digitális munkarend feltételeit, amely nem a tavaszi helyzetetet idézi elő újra, hanem valóban biztosítja az oktatáshoz való jogot.”

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!