Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Gyopáros Alpár: megállt az elvándorlás és a népességfogyás a falvakban

A modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztosa úgy látja, az ötezer lélekszám alatti települések komoly fejlődésnek indultak a Magyar Falu Program 2019-es kezdete óta.

Gyopáros Alpár vasárnapi közleményében azt írja: a teljes Magyar falu program kétéves költségvetése meghaladja a 350 milliárd forintot, amely tisztán állami támogatás. A kedvezményezettek jelen pillanatban a magánszemélyek, az önkormányzatok, az önkormányzati társulások, az egyházközségek, az iskolafenntartó tankerületi központok, a civil szervezetek és a hazai, alacsonyabb rendű úthálózat fejlesztéséért és karbantartásáért felelős állami cégek.

A falusi CSOK-ot csaknem 16 ezer, kistelepülésen élő vagy falura költöző család igényelte, több mint 83 milliárd forint értékben.

A falusi útalap keretében a rossz állapotú, akár 30-40 éven keresztül elhanyagolt mellékutak felújítására két év alatt mintegy 122 milliárd forint forrást biztosított az állam, amely 1300 kilométernyi útfelújítást és burkolatjavítást jelent.

A helyi életminőség javítását célzó, kisléptékű falusi fejlesztések a két év során meghaladták a 12 ezer a nyertes pályázatok számát, a kifizetett állami támogatások összege pedig a 130 milliárd forintot.

A jogosult települések mintegy 98 százaléka nyert már támogatást legalább egy, helyben fontos fejlesztés megvalósítására, valamint csaknem 1600 civil szervezet kapott mentőövet tevékenysége segítéséhez.

Gyopáros Alpár kiemelte:

,,a polgári kormány bízik a magyar vidékben, hisz a vidéki emberek tehetségében és szorgalmában, ezért a Magyar falu program új elemekkel és még nagyobb lendülettel folytatódik jövőre.”

A Miniszterelnökség és Gyopáros Alpár évek óta nem ad logikus választ arra, miért nem adnak engedélyt, hogy a Csengettyű közi lakásokat kiadhassa a hódmezővásárhelyi önkormányzat.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!