Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Az is lehet háziorvos, akinek nincs hozzá szakképesítése

Szakképesítés nélkül is elláthatja gyógyító januártól azt az egyetlen hódmezővásárhelyi háziorvosi szolgálatot, ami augusztus óta betöltetlen. Csongrádon három, Szentesen kettő praxisra nincs orvos az állami szerv szerint.

Egy 2021 januárjában hatályba lépő rendeletmódosítás szerint a jövőben olyan orvos is elláthat háziorvosi tevékenységet, akinek még nincs meg ehhez a szakképesítése, de van más szakvizsgája – olvasható a Világgazdaság hétfői számában.

A cikk szerint egyebek közt aneszteziológiai és intenzív terápiás, belgyógyászati, foglalkozás-orvostani, gasztroenterológiai, kardiológiai, esetleg urológiai, sebészeti vagy reumatológiai szakvizsgával is betölthető háziorvosi praxis az önkormányzattal szerződve.

Ugyanez viszont nem vonatkozik a házi gyermekorvosi feladatok ellátására, ott csak olyan orvos rendelhet, akinek ehhez megvan a képesítése.

Decemberben 844 üresen álló praxis volt Magyarországon: 571 háziorvosi és 273 fogorvosi praxisban nem rendelt orvos – írta a lap a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adataira hivatkozva. Ezekben helyettesítéssel oldják meg a betegellátást. A legrosszabb helyzetben a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében élők vannak, ahol 67 háziorvosi és 15 alapellátó fogorvosi praxis áll üresen.

A NEAK kimutatása alapján Hódmezővásárhelyen egy, 1656 lakos ellátását biztosító praxis betöltetlen augusztus óta. Csongrádon három, Szentesen két felnőtt körzetben van szükség helyettesítésre az orvoshiány miatt, Makón egy gyermekorvos hiányzik már 2019 szeptembere óta. Szegváron és Derekegyházon már négy éve nem találnak gyógyítót egy-egy betöltetlen szolgálatra.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!