Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Elemző: egyetértek Lázár Jánossal, 2022 arról fog szólni, hogy Fidesz vagy nem Fidesz

Török Gábor volt az ATV Egyenes Beszéd című műsorának vendége. A politológus nagyon durva kampányra számít, mert új szavazókat nem tudnak átvinni a pártok a másik oldalra, de elbizonytalanítani tudnak a másik oldalon.

Az a mozgás, ami érzékelhető volt a Fidesz támogatottságában ebben az évben, várható volt, hiszen a koronavírus-járvány megjelent, általában a válság első felében emelkedik a párt támogatottsága, ahogy súlyosodik a válság, azt követően egy fokozatos erózió megy végbe. Így nézve papírforma történt – fogalmazott évértékelőjében Török Gábor.

A politikai elemző szerint már 2020 elején lehetett látni, hogy a Fidesznek van egy felépített terve, ami kezdett kibontakozni, de most az egészet leradírozta a koronavírus-járvány. „A Fidesz hatalomgyára mindent megtett annak érdekében, hogy a szokásos módszereivel kezelje ezt az ügyet is, csak ez az ügy nagyon más volt” – fogalmazott Török Gábor. Komoly kommunikációs hibának tartja, mikor a járványkezelés sikerét a halálozások számához kötötték.

Szájer József szexbotránya szerinte a Fidesz belvilágában okozott mély sebeket. Úgy véli, a botrány ellenére nem azt fogjuk látni, hogy a Fidesz radikálisan változtatna, hanem továbbmegy ugyanazokkal a technikákkal, ugyanazon az úton.

Felhívta rá a figyelmet, hogy a következő időszakban jelentősen átalakulhat a kormány nemzetközi környezete, egyrészt az amerikai elnökválasztás, másrészt az uniós lavírozás miatt. Úgy látja, 2020-ban sok ellenséget szerzett magának a kormány, és a cseppek egyre gyűlnek a pohárban.

„Amikor a miniszterelnök látványosan Trump mellé állt az amerikai elnökválasztás véghajrájában, vagy, amikor a külügyminiszter elég komolyan megtámadta az akkor még elnökjelölt Bident, akkor számolniuk kellett azzal, hogy ezek nem maradnak válasz nélkül”

– mondta.

Az elemző nem tartja kizártnak, ahogy a 2014-es választás után előjött például az amerikai kitiltási botrány, a kormány most is számolhat ilyen jellegű ügyek előbukkanásával.

Szerinte furcsa kampány lesz 2022-ben abból a szempontból, hogy lényegében a szavazók 5-10 százalékért fog zajlani a küzdelem, a többieknek ugyanis felesleges beszélni. Török szerint számítani kell arra, hogy újabb és újabb ügyek fognak előkerülni.

Szerinte az ellenzék 2022-ig nem tudja bizonyítani a kormányzóképességét, mert nem nagyon van eszközük erre. Ugyanakkor egyetértett Lázár János korábbi mondatával: 2022 arról fog szólni, hogy Fidesz vagy nem Fidesz.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!