“Ugyan kitől kérjünk” – nehézségekkel küzdenek a vásárhelyi látványsportágak

577

Egyre nehezebb előteremteni a finanszírozási hátteret a taoból működő vásárhelyi látványsportágaknak. A gazdasági környezet és egy friss kormányzati döntés tovább szűkíti az összesen közel 800 gyermeket versenyeztető egyesületek pénzügyi lehetőségeit.

A négy érintett hódmezővásárhelyi klub közül három még nem tudta feltölteni tao-keretét, vagyis hiába hagyta jóvá az adott sportági szakszövetség a sportfejlesztési programjukat, nem találtak elég nyereséges céget, amelyek nekik utalták volna társasági adójukat. A helyzetet bonyolítja a járvány okozta válság, ami a magyar gazdaság teljesítőképességét még jövőre is jelentősen visszafogja, illetve az a napokban közzé tett kormányzati döntés, miszerint 2021-ben az eddigi 125 helyett csupán 100 milliárd forinton osztozkodhatnak a csapatsportokban érdekelt hazai sportszervezetek.

Aggodalom a kéziseknél

– Vannak nehézségeink és aggodalommal tekintünk a jövőre – fogalmazott lapunknak a 12 korosztályos csapatban több mint 120 utánpótlás-korú sportolót versenyeztető HLKC ügyvezetője. Áncsán István hozzátette, ebben az idényben 115 milliós támogatásra jogosultak, melyből az utánpótlás-nevelés feladatainak ellátását, tárgyi eszköz beruházást, felújítást, valamint személyi jellegű ráfordításokat biztosíthatják, de eddig csupán valamivel több mint 30 millió forinttal sikerült feltölteni a keretet. – A keret feltöltése a korábbi években is komoly problémát okozott egyesületünk vezetésének, amit kisebb-nagyobb sikerekkel megoldottunk. Sajnos az idei évben a pandémia okozta gazdasági helyzet és a TAO törvény változása tovább mélyítette ezeket a gondokat – mondta a kézilabdaklub ügyvezetője.

Nagy baj, még nagyobb baj

A Vásárhelyi Kosársulinál – ahol az utánpótlásban 210 fiatalnak van érvényes játékengedélye a 2020/21-es szezonra – mintegy 67 milliós a tao-keret, ebből közel 62 milliót fordíthatnának utánpótlásra. – Ez az összeg majdnem 20 százalékkal kevesebb, mint az elmúlt években – ez nagy baj. Még nagyobb baj, hogy augusztus végéig – amikor is lezárt a rendszer, mert a szövetség kerete elfogyott – ennek durván a felét tudtuk lehívni mindössze öt támogató cégtől – számolt be lapunknak dr. Elek András. – Talán január elejétől újra lesz lehetőség pénzt szerezni, de kérdés: ugyan kitől? Ugyanis a cégek társasági adó bevallása és befizetése december végén történik. Még a fentieknél is nagyobb baj, hogy a program megvalósításához szükséges önrészt, azt a mintegy 9 millió forintot fogalmam sincs, honnan tudjuk megszerezni. Igenis vannak nehézségeink: rendkívül rossz és bizonytalan az anyagi helyzetünk. Az utánpótláson kívül van egy nem akármilyen – az NB I/B 3. helyén álló – felnőtt csapatunk is, akikre TAO pénz nem költhető. A 2020/21-es szezonhoz a TAO pénzeken kívül minimum 20 millió forint önkormányzati és szponzori támogatásra lenne szükségünk. Eddig a várostól nem kaptunk anyagi segítséget, szponzoroktól 1,7 millió forint folyt be – tette hozzá a klubelnök.

Bizonytalan, de örülünk

A HVSC-nek is kell még kalapolni. A 126 ifjú vízilabdást versenyeztető klubnál 76 millió forint a jóváhagyott támogatás. – Még 29 milliót kellene összeszednünk. A vásárhelyi cégektől nagyjából 20 milliót sikerült előteremteni. A Covid miatt a tagdíj kiesésünk jelentős, ez a 14 milliós önrész és a TAO által nem fedezett működési költségek miatt érzékeny veszteség – mondta el érdeklődésünkre Pölös Gábor. Az egyesület vezetőségi tagja kiemelte, az előkészítő és oktató csoportjaik nem tudnak működni, mivel csak igazolt sportolók léphetnek be a strand területére. Covid miatt maradtak el fordulók, sok iskolás került karanténba, nagyon változó az edzés- és mérkőzéslétszám. Háromszor-négyszer akkora munka megszervezni a fordulókat. – Szinte egész héten bizonytalan, hogy hétvégén játszunk-e vagy nem. Mégis örülünk, hogy tudunk edzeni, és nem kell hónapokra leállni, mint tavasszal.

Stadionberuházás

Csak a labdarúgók öröme lehet teljes. A Hódmezővásárhelyi FC 21 csapatban 306 utánpótlás játékost versenyeztet különböző korosztályos bajnokságokban. A klub 60 milliós tao-keretből gazdálkodhat az idényben. A jóváhagyott összeget száz százalékban feltöltötték az ősz folyamán – tudtuk meg Horváth Zoltán klubelnöktől, aki érdeklődésünkre azt is elárulta, hogy a stadion lelátójának lefedése adminisztratív szakaszban van, bízik benne, hogy tavasszal elkezdődhet a beruházás.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!