Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Tóth Sándorra emlékeztek Hódmezővásárhelyen és Aradon

Harmincegy évvel ezelőtt, december 23-án hajnalban lőtték le az aradi Maros-hídon Tóth Sándor (1945–1989) hódmezővásárhelyi gépkocsivezetőt, aki a temesvári kórháznak szánt segélyt szállította. Ő volt a román forradalom egyetlen magyarországi áldozata.

Hódmezővásárhelyen Dr. Márki-Zay Péter polgármester, dr. Kis Andrea és dr. Berényi Károly alpolgármesterek helyezte el az emlékezés koszorúját a sírjánál – derül ki az önkormányzat közléséből. Az idei szűk körű megemlékezés után az alpolgármester egy csokor virágot adott át Tóth Sándor özvegyének és biztosította őt arról, hogy a város megőrzi emlékezetében férjét.

Tóth Sándort az aradiak is hősi halottjuknak tartják, minden évben megemlékeznek róla. Halálának első évfordulóján kopjafát állítottak a várhíd közelében, emlékét márványtábla is őrzi az egyik háztömb falán, és az ő nevét viseli a Maros-parti sétánynak egy szakasza.

Fotó: A Polgármesteri Hivatal gyorshír szolgálata

Tavaly, Tóth Sándor halálának harmincadik évfordulóján Berényi Károly képviselte a várost az aradi megemlékezéseken és már akkor megszületett a megállapodás, hogy idén Vásárhelyre várják a testvérváros küldöttségét közös megemlékezésre. A járványhelyzet ezt is felülírta, idén decemberben nem tudtak közös találkozást szervezni.

A vásárhelyi önkormányzat beszámolója szerint az aradi megemlékezésen felszólalt Bognár Levente, volt aradi alpolgármester, jelenleg a városi képviselő-testület tagja, illetve Valentin Voicilă, a ’89-es forradalom aradi vezéregyénisége. Egyikőjük sem feledkezett meg vásárhelyi barátaikról, Tóth Sándor özvegyéről és mindazokról, akik hosszú évek óta töretlenül ápolják az emlékét.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!