De mi ez a hatalmas oltásellenes hangulat?

418

Valószínű nem leszek népszerű a következő pár gondolattal, mert jelenleg Magyarországon az egyik legnagyobb az oltásellenes hangulat egész Európában. Nem tudom az igazságot, hogy mennyire lesznek ezek az oltások hatásosak, de a fentebb említett jelenség előtt is értetlenül állok.

Magyarországon a lakosságnak csak mintegy 15-17%-a adatná be magának biztosan a koronavírus elleni védőoltást. Megdöbbentően alacsony szám, miközben a hozzáértők, közvetett vagy közvetlen szakemberek véleménye szerint legalább 60-70%-nak át kellene esnie az oltás sorozaton, ahhoz hogy kialakuljon a nyájimmunitás. Rusvai Miklós virológus szerint legalább 4 millió embert kellene beoltani, és számításai szerint a fertőzésen átesettekkel együtt március-áprilisra meglehet a 6 millió közeli nyájimmunitás. Ez az a szám, aminek jelenleg a közelében sem állunk, legalábbis ha önkéntes lesz az oltás.

A Hódpressen a cikkeink alatti, de más helyen is, a kommentek szinte kivétel nélkül szkeptikusak. Megjelentek egyébként ezzel kapcsolatban már különböző mémek, például hogy évtizedek óta eszel párizsit, de most nem adhatod be magad mert nem tudod mi van a vakcinában. Hát igen, valahogy így, ennek érdemes utánagondolni.

Az ezzel kapcsolatos zavart a fejemben az is okozza, hogy nincsen egy egyértelmű töréspont abban, hogy ki az aki elhiszi, hogy a vakcina segítség lehet, és kik azok akik nem. A politikai például biztos nem ilyen törésvonal. Legalább ugyanúgy lehet látni a kormánypárti, mint az ellenzéki szkeptikusokat. Persze akadnak olyanok, akik a kormányt, vagy annak esetleges rossz kommunikációját hibáztatják, és ebből eredeztetik saját kétségeket, azonban személyes tapasztalatom az, hogy nem ez az általános, érv a vakcinával kapcsolatos vélemény kialakításában, bár játszhat szerepet a politika, de nem elsődlegesen.

Én most mindenesetre a nagy ókori görög filozófus, Szókratész útjára lépek, és kijelentem hogy nem tudok semmit. Ugyanis ez az igazság. Azt látom viszont, hogy ez a vírus magától nem fog megszűnni, a járványgörbe is csak úgy laposodhat el, vakcina híján, ha minél tovább élünk korlátozások alatt. Vagy pedig elfogadjuk a már engedélyezett oltóanyagokat, és beoltatjuk magunkat. Mert valahogy a korlátozásokat ugyanúgy nem szeretjük.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!