Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Az egészségügyi beszállítók várják a pénzüket, a vásárhelyi kórház 843 millióval tartozik

Az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) arra kéri a kormányt, hogy mielőbb intézkedjék az egészségügyi intézmények lejárt tartozásainak kifizetéséről. A vásárhelyi és makói kórháznak november végén 843 milliós tartozásállománya volt, napi négymillió forinttal nőtt múlt hónapban az adóssága.

A járvány és a lejárt adósság együttesen súlyos gazdálkodási nehézséget okoz annak a csaknem négy és fél ezer, szinte kivétel nélkül mikro-, kis- és közepes vállalkozásnak, amely eszközeivel és szolgáltatásaival biztosítja a gyógyítás feltételeit, a magyar egészségügy működőképességét – tartalmazza az OSZ az MTI-nek kedden eljuttatott közleménye.

Hozzáteszik: a Magyar Államkincstár adatai szerint november végén 45,7 milliárd forint volt az egészségügyi intézményrendszer lejárt adóssága. Felhívták a figyelmet arra, hogy a járványhelyzetben elengedhetetlenül fontos az egészségügy folyamatos és magas szintű működésének biztosítása. A mielőbbi és teljes adósságrendezés pedig a betegellátás biztonsága és a beszállító vállalkozások működőképességének fenntartása érdekében is szükséges.

Ami a Csongrád-Csanád megyei fekvőbeteg-ellátóhelyeket illeti, mindegyiknél jelentős mértékben nőtt a kifizetetlen számlák összege. A Magyar Államkincstár legfrissebb kimutatása alapján a vásárhelyi és makói kórházat működtető Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központnak novemberben naponta átlagosan 4 millió forinttal nőtt az adóssága, így a havi 120 milliós növekménnyel együtt a decembert 843 milliós tartozásállománnyal kezdte az intézmény.

A Szentesen működő Csongrád Megyei Dr. Bugyi István Kórház november végén 858 millió forinttal tartozott beszállítóinak, ami azt jelenti, hogy a tizenegyedik hónapban 108 millióval emelkedett ez a szám. A Szegedi Tudományegyetemnek – amely a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központnak a gazdája – 2 milliárd 654 millió forint volt a november végi tartozásállománya, ami 196 millió növekedést jelent az októberi adathoz képest.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!