(Fő)polgármesteri reakciók az iparűzési adóval kapcsolatos új szabályozásra

265

Több polgármester és Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere is az önkormányzatiság egyfajta fekete napjaként értékelte Orbán Viktor szombati bejelentését az ipartűzési adóval kapcsolatban, miszerint a kis- és középvállalkozások, valamint az egyéni vállalkozók iparűzési adóját január elsejétől a felére csökkentik, illetve hogy a 25 ezer fő alatti településeknek a kormány támogatást ad, a nagyobb önkormányzatok pénzügyi helyzetét pedig majd egyenként tekintik át. Nem mindenki szerint ennyire borús a helyzet. Szita Károly, Kaposvár Fideszes polgármestere ezt kifejezetten pozitívnak ítéli, ő a családok biztonságát emeli ki.

Botka László, Szeged polgármestere Facebook üzenetében megismételte a 2018-as országgyűlési választások előtti szlogenjét: Fizessenek a gazdagok! Ahogy írja, már tavasszal javasolta egy Nemzeti Szolidaritási Alap felállítását, és úgy látja, erre most nagyobb szükség van, mint valaha: a válságkezelést ne a polgárokkal fizettessék meg, ne a kisnyugdíjasokat és az állásukat elvesztőket sarcolják tovább! Állják inkább a cechet a több ezer milliárdot nyerő fideszes oligarchák! Rajtuk a sor, folytatja Szeged polgármestere, hogy visszaadjanak belőle a közösségnek, aminek a kárára a mesés vagyonukat összegyűjtötték.

Márki-Zay Péter polgármester azt írta, hogy a kormány elvett 750 milliót a várostól, veszélybe sodorva ezzel 44 ezer ember szociális ellátását, közlekedését, több ezer gyermek lakhatását, iskoláztatásának támogatását, közétkeztetését. Lázár János véleményét itt olvashatják.

Írásban legradikálisabban Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere reagált. Azt írta: hát akkor ez kész, ennyi volt. Orbán Viktor ma bejelentette a magyar önkormányzatiság kivégzését. Ahogy írja, az iparűzési adó harminc évig volt az önkormányzatok által végzett közszolgáltatások legfontosabb alapja. A megfelezése nem kezeli, hanem mélyíti a válságot. A vállalkozásoknak ez nem jelent érdemi segítséget, hiszen az adó mértéke meglehetősen alacsony és egyébként is bevétel alapján kell fizetni: aki bajban van, eleve kevesebbet fizet.

Azt valamennyi ellenzéki polgármester megjegyzi, hogy a miniszterelnök intézkedéseinek nincs köze a gazdaság élénkítéséhez, sokkal inkább a hatalmi politizáláshoz.

Természetesen, függően a pártállástól, nem mindenki látja ilyen sötéten a helyzetet. A Megyei Jogú Városok Szövetsége (MJVSZ) elnöke, Szita Károly, Kaposvár polgármestere szerint az „önkormányzatokkal együtt teremti meg a családok biztonságát a kormány”.

Elmondta, a hazai nagyvárosok is járványügyi költségvetést készítenek 2021-re, vagyis mindent annak rendelnek alá, hogy a családok biztonsága erősödjön. „Mindezt tesszük azzal a hittel és reménnyel, hogy az intézkedések végén, 2022-től egy erős gazdasági fellendülés következik, amelynek előnyei szintén a településeinken élőket szolgálja”

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!