Koterle Gábor: nem vesz fel a város 57 millió Eurós hitelt – pénzügyileg is megtérülő beruházásokat ajánl Hódmezővásárhely

Hódmezővásárhely 60 ezer Euró értékű pályázati forrást nyert a napokban, amelyből energiahatékonysági, épületfelújítási beruházásokat, energetikai befektetéseket megalapozó tanulmányokat készít, és amely tanulmányok majd pénzügyi és megtérülési adatokat, kimutatásokat is tartalmaznak. Hódmezővásárhely egyelőre semmilyen hitelt sem kíván felvenni.

A megvalósíthatósági tanulmány arra alkalmas, hogy nemzetközi színtéren is prezentálhassa a város a zöld gazdaságban szereplő vállalkozásoknak, kivitelezőknek, befeketetőknek, pénzintézeteknek, szakmai szervezeteknek, hogy Hódmezővásárhelyen milyen beruházási, befektetési lehetőségek vannak, mondta a Hódpressnek Koterle Gábor Városfejlesztési referens. Például hogy milyen energiahatékonysági beruházásokat, napelemes beruházásokat, illetve geotermikus energia beruházásokat lehet megvalósítani, milyen finanszírozási lehetőségekkel, milyen megtérülési idő mellett. A nyert pályázatból létrehozott beruházási koncepció ezért tartalmaz majd pénzügyi és műszaki részeket is. Ez a pályázat egy 60 ezer eurós vissza nem térítendő támogatás, a European City Facility programból, amelynek épp ez a célja, hogy a városok egyre inkább a zöld beruházásokra álljanak át, azokra pedig a lehető legszélesebb körű forrásbevonást legyenek képesek megvalósítani. Erre a kiírásra egész Európából 267 város pályázott, de csak 11 ország 92 városával kellett versenyezni. Érdekesség, hogy Hódmezővásárhely a 92 pályázatból a 3., a 267-ből az 5. helyen zárt.

Fontos tehát hozzátenni, mondta Koterle Gábor, hogy ezeket a beruházásokat nem feltétlenül a város valósítaná meg, hanem befektetőket keresnének, a magánszférából is, hiszen pénzügyileg is megtérülnének. Ezt a 60 ezer eurót nevezhetjük úgy, mondta, hogy az előkészítés részletes előkészítése.

Az ELENA program egy lehetőség és egy mellékes dolog ebben a pillanatban. Ennek révén a város az Európai Beruházási Banktól kaphat forrást egy zöld beruházás teljes körű, részletes műszaki, szakmai és pénzügyi  megvalósításhoz. Ha pályázik tehát a város az ELENA-ra, egy beruházási koncepcióval, amit ígéretesnek tart a Bank, akkor először az megtámogathatja a várost 1,5-3 millió Euró közötti, vissza nem térítendő összeggel. Ezt az összeget lehet arra fordítani, hogy 57 millió eurónyi beruházást eszközöljünk a városban. Tehát itt magát a tervezést és az előkészítést finanszírozzák meg. Koterle Gábor megjegyezte, hasonló ez ahhoz, mint ami a tram-train esetében volt, ahol egy előzetes pályázati forrás állt rendelkezésre kifejezetten a beruházás megtervezésére.

Nem igaz, hogy 57 millió eurónyi hitelt kell felvenni a városnak, tette hozzá. Az 57 millió eurónyi beruházást nem kell feltétlenül hitelből megvalósítani, nem is lenne célszerű.

Célunk, és ehhez lennének szükségesek ezek a beruházások, hogy a következő 7-10 évben a város szén-dioxid kibocsátását 40%-al csökkentsük. Emellett az a terv ezekkel a beruházásokkal, hogy a városi energiafogyasztást a negyedével csökkentsük le, tette hozzá Koterle Gábor. 15-20 éves cél, hogy a város energiaellátása mentes legyen a fosszilis energiahordozóktól. A földgázfogyasztást a város a beruházási koncepciók megvalósulása esetén legalább a negyedével szintén visszaszorítaná.

A fejlesztések tartalmaznák a középületek és lakóépületek teljes körű energetikai felújítását, valamint ezen épületek zéró szén-kibocsátásúvá tételét. Ezen kívül megújuló energetikai fejlesztések is lennének (napelem, biomassza). De benne lenne a távfűtési rendszer rekonstrukciója és megújítása is. A beruházások a számítások szerint 300-400 új munkahelyet hoznának létre.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!