Márki-Zay Péter: lennék miniszterelnök-jelölt-jelölt

445

Márki-Zay Péter polgármester az ATV Start vendége volt. Elmondta, a civilek képviselete a legfontosabb a Mindenki Magyarországa Mozgalom számára.

A polgármester elmondta, hogy a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) azért jött létre, hogy az ellenzéki összefogáson dolgozzon, tehát eredetileg nem akarnak és nem is akartak soha megosztani vagy újabb pártot alakítani. Viszont többen megkeresték őket azzal, hogy civilként szeretnének elindulni az előválasztáson és ott a győzelmük esetén szeretnék a teljes ellenzéket képviselni az adott választókörzetben.

A jelenlegi állás szerint, tette hozzá Márki-Zay, a pártok ragaszkodnak ahhoz hogy a meglévő 6 párt közül valamelyik mint jelölő szervezet álljon a jelölt mögött, de több olyan ellenzéki van az országban (magát is közéjük sorolta), akik ebből a hat pártból eddig nem tudtak választani maguknak.

A megkeresés onnan érkezett, hogy az MMM jelölő szervezetként szerepelhessen, jelenleg a 6 ellenzéki párt csak pártokat fogadna el. Konkurálni azonban a jövőben sem szeretnének a most létező ellenzéki pártokkal, feladatuknak a pártok közül választani nem tudó vagy nem akaró civilek bevonása az előválasztási küzdelmekbe. Ezért alakulnak párttá.

Politikai erőktől ilyen kérés nem volt, de hogy szoros pártszövetséget alkossanak, olyan történt Márki-Zay Péter elmondása szerint. Konkrét neveket, hogy ki kereste meg ilyen kéréssel, nem akart mondani, azt árulta el, hogy az MMM mindig az összefogásra törekedett, minden ellenzéki párttól egyenlő távolságot akar tartani.

A Fidesz-KDNP, amennyiben módosítja a választói törvényt, még rá is kényszerítheti az ellenzéki pártokat arra, hogy egy közös választási pártot hozzanak létre. Egy ilyenhez mindenképpen csatlakozna az MMM. Fő céljuk most, hogy azokat a civileket képviseljék és karolják fel, akik a 6 ellenzéki párt egyikéhez sem szeretnének csatlakozni.

Azt is elmondta, hogy az ellenzéki előválasztáson elindulva lenne miniszterelnök-jelölt-jelölt. Ebből a választásból pedig bárki is kerülne ki győztesen, ő támogatni fogja azt az embert, ha nem ő lenne a nyertes, akkor is.

Riporteri kérdésre válaszolva a polgármester elmondta, jogosnak érzi a Momentum felvetését, hogy azok, akik a 2022-es országgyűlési választásokkor már betöltik a 18. életévüket, szavazhassanak az előválasztáson is, függetlenül attól, hogy akkor még csak 17 évesek lennének.
Szimpatikusnak tartja a Momentumnak azt a felvetését is, hogy teljes előválasztás legyen, mind a 106 egyéni választókörzetben.

Arról mi is írtunk, hogy a Jobbik a választói korhatár 16 évre történő csökkenését javasolja.

Forrás: ATV

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!