Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Megszületett a megállapodás az uniós költségvetésről

Megszületett a megállapodás az Európai Unió következő többéves költségvetéséről és a koronavírus utáni helyreállítási alapról a tagállami vezetők csütörtöki brüsszeli csúcstalálkozóján – jelentette be a Twitteren Charles Michel, az Európai Tanács elnöke.

Mindez azt jelenti, hogy Orbán Viktor és Mateusz Morawiecki valóban elállt a két jelentős pénzügyi jogszabálycsomag vétójától, hiszen ezek elfogadásához teljes egyhangúság kell az állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanácsban. Azt ugyanakkor egyelőre hivatalosan nem tudni, hogy a jogállamisági rendeletről is szavaztak-e már.

Steffen Seibert, Angela Merkel német kancellár szóvivője tájékoztatása szerint az Európai Tanács egyhangúlag fogadta el a költségvetési keretmegállapodást, a helyreállítási alapot és a források lehívását szabályozó jogállamisági feltételrendszert. 

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke gratulált a Magyarországgal és Lengyelországgal kompromisszumos megoldást elérő, az uniós soros elnökségét betöltő Németországnak.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!