Mégsem vétózik Magyarország és Lengyelország!

420

Elfogadta a magyar és a lengyel kormány a német soros elnökség javaslatát a költségvetési vétóvita rendezésére és most a javaslat arra vár, hogy többek között Mark Rutte holland miniszterelnök is elfogadja a kialkudott kereteket – jelezte egy lengyel kormányzati forrás a Reutersnek.

“Előzetesen megállapodtunk, de van némi nyomás, mert az a cél, hogy a végleges keretekkel is végezzünk az EU-csúcsig”– jelezte egy névtelenséget kérő kormányzati forrás a Reutersnek. Ez a nyomás arra utalhat, hogy már ma délutánra összehívta a német soros elnökség a tagállami nagyköveteket Brüsszelbe egy egyeztetésre az uniós költségvetésről, írja a Portfolio.

Angela Merkel ma délelőtt azt mondta, hogy egy olyan javaslaton dolgoztak, ami a magyar és lengyel vétó elhárítását célozza azzal együtt, hogy a jogállamisági mechanizmushoz sem nyúlnak hozzá, így a lengyel és magyar kormányforrás áttételesen azt mondta, hogy a két ország elállt a vétófenyegetésétől.

A Bloombergnek Jaroslaw Gowin lengyel miniszterelnök-helyettes jelezte, hogy megszületett az egyezség, de a részleteiről nem beszélhet. A 444.hu viszont azt írta, hogy a lengyel RMF rádió híroldal értesülései alapján a jogállamisági mechanizmushoz nem nyúlnak, elfogadják minősített többséggel, ugyanakkor az alkalmazását befagyasztják. Ahogy arról már hetek óta szó volt, lesz rá lehetőség, hogy a lengyel és a magyar kormány megtámadja a törvényt az EU Bíróságán, és amíg ott nincs ítélet, addig nem alkalmazzák a mechanizmust. Azt is írják, hogy a legkorábban 2022 közepére várható ilyen ítélet, vagyis a következő magyar parlamenti választás előtt biztos nem kell szembenéznie Orbán Viktornak az EU-s pénzek elvonásával.

Ha tényleg visszavonják a vétót, az azt jelenti, hogy el tudják fogadni az EU 2021-27-es költségvetését, valamint hogy Magyarország is hozzáférhet az úgynevezett helyreállítási alaphoz. Ezeknek a feltételei lennének az úgynevezett jogállamisági kritériumok.

Forrás: Portfolio

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!