Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Új kerékpárutak – a tervek közbeszereztetése már megtörtént (x)

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város közgyűlésének, 2020. júniusi, a turisztikai tanulmányt és az útvonalakat jóhagyó döntése után 13 vegyesforgalmú és 3 önálló kerékpárút tervezésére írt ki közbeszerzést az önkormányzat. A tervek beérkeztek, az eredményeket januárban hirdetik ki.


Hódmezővásárhely igazi kerékpáros város, nagyon sokan használják a biciklit a mindennapokban. Így látja ezt a település polgármestere, Márki-Zay Péter is:

Hollandiával közel azonos mértékben, a vásárhelyi lakosság több mint 30 %-a alapvetően a kerékpárt használja bevásárlásra, munkába járásra, tehát nagyon fontos a kerékpár mindannyiunk életében Hódmezővásárhelyen.

Márki-Zay Péter: Hódmezővásárhely körbebiciklizhető lesz

A kerékpározás feltételei, különösen a külterületeken most tovább javulhatnak, a Modern Városok Programban 117 km hosszúságban épülhetnek kerékpárutak, illetve kerékpározásra is használható mezőgazdasági, vegyes forgalmú útszakaszok:

„Részben hivatásforgalmi, tehát a munkába járást támogató kerékpárutakról van szó, másrészt persze turisztikai célú is ennek az úthálózat fejlesztésnek a koncepciója.”

Miután az új közgyűlés megrendelte és 2020. június 25-én jóváhagyta a fejlesztéssel kapcsolatos döntésekhez szükséges turisztikai tanulmányt, illetve az útvonalakat, így kiírhatták a közbeszerzést a tervek elkészítésére.

„13 vegyesforgalmú és 3 db tisztán kerékpárút tervezésére összesen 171 millió Ft értékben érkeztek ajánlatok. A közbeszerzés eredményét januárban fogjuk kihirdetni.”

A projekt meghosszabbításához szükség van az irányító hatóság, az Innovációs és Technológiai Minisztérium jóváhagyására.

„Elkészülhetnek a tervek, megtörténhet a kisajátítás, erre egyébként 737 millió Ft az önkormányzat rendelkezésére áll.”

A 45-ös főút mentén Ördöngősig folytatódik a Barattyosig már megépült kerékpárút.

Hódmezővásárhely körbebiciklizhető lesz ezáltal, illetve tetszőleges hurkokat lehet kialakítani ezáltal, akár a Vásárhelyen élő lakosoknak rekreációs céllal, illetve azt reméljük, hogy a hozzánk látogató turistáknak is nagyon változatos turistaútvonalakat és látnivalókat tudunk ajánlani az útvonalak mentén.

A tervezés, előkészítés, kisajátítás után a kivitelezés megkezdéséhez ugyancsak a minisztérium jóváhagyására lesz szükség.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!