Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Látványos fejlesztés: megújult a zsinagóga homlokzata

Több mint 2 éve végeznek rendszeresen állagmegóvó és kisebb felújítási munkálatokat a hódmezővásárhelyi zsinagóga épületével. 2018-ban az önkormányzat a függőeresz csatornáinak vízgyűjtő üstjének tisztítását végezték el, és kiépítették a galambok elleni védelmet. Ez év őszén az akkor megkezdett karbantartási munkálatok folytatódtak a látványosabb homlokzati helyreállító munkálatokkal.

A galambok elleni védelem kiépítése a homlokzatot megóvásának érdekében történt. Akkor ezek a munkálatok bruttó három és félmillió forintba kerültek és ezek folytatódtak most ősszel, az északi és déli oldalon a lábazatok vakolatjavításával, valamint az ablaksávon a lemállott állványzatok és párkányzatok újravakolásával. Mindezeket az eredeti színre festés munkálatai követték.

Az északi és déli homlokzatok részleges javító munkálatai bruttó 6,4 millió forintba kerültek. A részleges átadás-átvétel november 24-én történt meg. A főhomlokzat és a keleti hátsó homlokzat karbantartó munkái tervben vannak.

A beruházásnak ez a része a tervek szerint 2021 első felében készül el. A belső tér felújítására még forrást kell szerezni, az nagyobb léptékű, több mint 50 milliós munkának ígérkezik. A város a zsinagógát, megtartva hitéleti jellegét, koncert és rendezvényhelyszínnek szeretné használni.

Szerző: Boros Tamás

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!