A szomszédos Horvátországban is tovább szigorítanak – Szerbiában panaszkodnak a szabályok be nem tartására

94

Járványkórházat nyitottak és karácsonyig az eddiginél szigorúbb korlátozásokat léptettek életbe Horvátországban a koronavírus terjedése miatt, írja a HVG. Szerbiában nem mindenki tartja be a szabályokat.

Szombaton az első betegeket fogadta a zágrábi Arena sportcsarnokban kialakított ideiglenes járványkórház. Az új intézmény a klinikai kórházak kihelyezett részlegeként működik és egyelőre enyhe tünetekkel rendelkező Covid-betegeket lát el. Az ideiglenes intézménybe, amely száz férőhellyel rendelkezik, de szükség esetén fokozatosan bővíthető lesz, 18 orvost és 50 ápolót rendeltek át más kórházakból.

Horvátországban az elmúlt egy nap alatt 3987 új fertőzöttet azonosítottak, a járvány kezdete óta megfertőződöttek száma ezzel elérte a 123 693-at. Az elmúlt napon 55 ember halt bele a betegségbe, a járvány eddigi halálos áldozatainak száma így 1655-re emelkedett. Kórházban 2221 beteget ápolnak, közülük 262-an vannak lélegeztetőgépen.

Zágráb újabb szigorításokat léptet életbe most szombattól karácsonyig. Bezárnak a kávézók, az éttermek, az edzőtermek és a sportközpontok.

Korlátozzák az üzletek nyitva tartását és rendezvényeken részt vevők maximális létszámát. Este tíz órától reggel hat óráig tilos szeszes italt árulni, az éjszakai szórakozóhelyek pedig továbbra is zárva maradnak.

A sportesemények nézők nélkül rendezhetők meg. Az edzéseket csak az élvonalbeli sportolók számára engedélyezik. A mozik és a színházak csak korlátozott létszámú közönséget fogadhatnak. Más, amatőr jellegű kulturális rendezvényeket nem lehet tartani, elmaradnak az adventi vásárok is. A tanfolyamoknak távoktatásra kell átállniuk.

Szombaton egy kormány elleni tüntetésen csak pár tucatnyian vettek részt.

Közben Szerbiában a legtöbb koronavírus-fertőzött 60 év alatti, és aggodalomra ad okot, hogy az utóbbi néhány napban sokkal többen kerültek kórházba, mint ahányan felgyógyultak a betegségből. Erről Darija Kisic Tepavcevic, a koronavírus-járvány kezelésével megbízott válságstáb tagja beszélt. Hozzátette, ha mindenki maszkot viselne, valamint ügyelne a szükséges távolságtartásra, akkor más intézkedésekre nem is lenne szükség.

A regisztrált fertőzöttek száma szombatra Szerbiában 7780-nal 155 994-re, míg a halálos áldozatok száma az utóbbi 24 órában 57-tel 1423-ra emelkedett.

Forrás: HVG; MTI

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!